Ваня Иванова

14 коментара0/5

"Не хабете подправки, когато готвите"

Ваня Иванова е млад кулинар, отдал се безрезервно на страстта си към  готвенето само с растителни продукти. Мечтае да превърне готварството от  хоби в професия. С любопитство опитва нови неща и споделя наученото.

Ето какво ни каза Ваня Иванова:
Ваня Иванова: Не хабете подправки, когато готвите
Коя е Ваня в няколко думи?

Ваня е момиче, което обича да готви и си мечтае един ден да се захване с кулинария професионално, като предлага авторски, здравословни, веган храни.

Спомняш ли си как и кога „проходи“ в готварството?

Винаги кухнята е била любимата ми стая, от малка учех уроците си все в нея. Първите си сладки изпекох във 2-3-ти клас, обичах да чета готварските книги на баба ми – тя е невероятен кулинар и мой пример! По време на студентските години нямаше как да се вихря из кухнята, но въпреки всичко не се хранех навън и не купувах готова храна. Когато преди 2г. се озовах в апартамент с голяма кухня, безрезервно се отдадох на страстта си и сега хилядите бурканчета, съдове и принадлежности не се побират в шкафовете.

А кога се захвана с веганството и какво те подтикна към него?

Преди 7 години отказах месото-ей тъй, на шега, а преди 2 и малко- осъзнах защо моят избор е такъв и направих първите си стъпки във веганството. Стана от само себе си - усетих, че месеци не бях хапвала животински продукти, не ми залипсваха, така и до днес. Начинът ми хранене ми е толкова естествен, че не мисля, че се храня различно. По-скоро другите не се хранят като мен. А и не е тайна, че е предизвикателство да готвиш без млечни продукти и яйца. Колко хора познаваш, които правят торта, сладолед и бисквити без яйца и мляко?

Вярно ли е, че веганството излиза по-скъпо заради продуктите?

Не, това е нелепо и дори не мога да проумея защо хората мислят така. В миналото се е смятало, че богатите се хранят с месо и сирена, а сега някой казва обратното?! Лесно е да се сметне, че порция месо и салата със сирене излизат поне двойно от едно постно ястие и скромна салата.

Когато говорим за здравословно хранене обаче, няма как да е евтино. Опакованите псевдо-храни в супермаркетите са евтини, но нямат хранителна стойност. Да сравниш един превъзходен домашен сладкиш с десертче за 30 стотинки, е като да търсиш прилика между черно и бяло.

Вероятно заблудата идва от това, че много хора смятат, че веганите „трябва” да се хранят само с био и екзотични продукти. Че то и месо има био, и мляко и яйца и техните цени са в пъти по-високи.

Истината е, че качествената храна няма как да е евтина. И все пак, веганският режим на хранене изисква по-малко средства, всеки може да си простира краката според чергата.
Ваня Иванова: Не хабете подправки, когато готвите
Успяваш ли да откриеш продукти за такъв тип рецепти?

Разбира се, навсякъде са! Има толкова много пазари със свежи плодове и зеленчуци. Варива, хубаво брашно, зърнени храни и продукти, ядки, мед, сурови растителни мазнини- има ги в абсолютно всички магазини.

А и все повече кокетни магазинчета за интересни и здравословни продукти отварят врати! Истинската храна не се продава в опаковки със срок на годност 1 година...Тя се прави на място от човек с любов към храната!

„Който търси, намира“- никой няма оправдание да казва, че не знае от къде да пазарува. С времето се научих къде да търся, а някои продукти приготвям и сама.

Каква е връзката между фотографията и готварството?

Как човек избира даден продукт- първо поглежда опаковката и ако му се стори интересна, прочита съдържанието и решава дали да го вземе. И с кулинарните блогове е така. Зле направената снимка не успява да задържи читателя и дори рецептите да са гениални, шансът той да „огладнее”, докато чете, е малък. Държа на това, старая се много, но имам още да се уча.

Колко е важно поднасянето на ястието?

Подредбата на масата, поднасянето в хубави и цветни чинии, дори една шарена покривка с малка вазичка или свещ създават настроение. Когато се храня сама, което ми е крайно неприятно, не се старая. Но когато е за някой друг, с най-голямо удоволствие подреждам и избирам чинии, чаши и салфетки! Трябва да храним и очите си!
 
Откъде черпиш вдъхновение, когато готвиш?

Да го наречем порочен кръг. Емоциите, широката усмивка и похвалата от хора, за които съм приготвяла нещо са ми като гориво за следващото готвене.
Но вдъхновението си е и вътре в мен, понякога се будя с идеи, понякога не искам да излизам от вкъщи и да пробвам нещо ново.

Какво е твоето основно правило в кулинарията?

Храна не се изхвърля!

Имаш ли някакви изпитани хитрини?

Не купувайте продукти в количества, колкото в рецептата. Винаги се зареждайте с много подправки. Като има разнообразие, може да експериментирате и да сътворите ястие, което да стане шедьовър. Не оставяйте кухнята без плодове и зеленчуци и без качествени, нерафинирани мазнини.

Ваня Иванова: Не хабете подправки, когато готвитеБез какво не оставаш в кухнята?

Без пресни плодове, зеленчуци, тахан, мед и без пълнозърнесто брашно-много обичам да меся хляб!

Към коя кухня имаш слабост?

Към ваниловата (усмихва се). Харесвам също средиземноморската и нашенската кухня, защото има по-малко термична обработка на храните и се намират рецепти за по-леки храни.

Харесвам ароматите на индийската, но не я одобрявам - има много пържене. В китайската пък са ми интересни продуктите, френската ми е слабост, заради сладкишите и изискаността, макар че не следвам нейните рецепти по обясними причини.

Какво е отношението ти към традиционната кухня?

Харесвам я. Определено я смятам за достойна за уважение! Имаме толкова много хубави и полезни храни- суровата туршия, варено или покълнало жито, зеленчукови яхнии...Освен това има много рецепти с керамични съдове, което също е голямо предимство.

Коя е любимата ти храна?

Читателите ми биха казали тахан. Наистина много го обичам. Но най-любими са ми сезонните плодове. Това лято открих гениално лесна и вкусна салата (тайната е само в подправката) - салата от домати, краставици, зехтин, лимонов сок, пресен босилек и къри.

Има ли нещо, което не обичаш да готвиш?

Не обичам да готвя едно и също нещо няколко пъти.

Без какво не може един сладкиш?

Без сушени плодове и ядки.

Какво ще посъветваш начинаещите кулинари?

Когато готвите, доверете се на интуицията си. Ако готвенето ви доставя удоволствие, независимо от резултата, бъдете сигурни, че един ден резултатът ще е отличен! Ако го правите по задължение, готвенето не е за вас.И все пак помнете- никой не се е родил научен. Дайте си шанс! Удоволствието от домашна храна е много сладка награда!

Вижте също рецептите от Ваня Иванова - Ванилка:
Лесни веган браунита
Джинжифилово-канелени охлювчета с меласа
Салата с печени патладжани и бамя

04.10.2012/ Христина Спасова

 

14 коментарaДобави коментар »

zaika86

От zaika8606.10.2012, 22:14 ч.

И аз не мисля, че е скъпо. Специално за ядките - да малко в повечко идва, но останлите продукти като варива, зърнени култури, плодове и зеленчуци са сравнително нормални в сравнение за 1 кг кашкавал- 9-10 лв ( истински имам...

Виж всички коментари за "Ваня Иванова ".