Червено цвекло – бомба с витамини

12 коментара0/5

Пренесено е от Средиземноморието. За храна се използват кореноплодите и листата.

Червеното цвекло може да бъде намерено на пазара целогодишно. То е не само много полезно и диетично (100 г съдържат само 44 калории), но е и изключително вкусно, когато е пикантно приготвено.


 

 


Кореноплодите му съдържат средно 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли (калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12.
Благодарение на наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий ускорява процесите на обмяна на веществата в организма.
Червеният му цвят се дължи на багрилните вещества, от групата на антоцианите.
Заради хлорофила, който съдържа, е неотменна съставка в менюто на страдащите от анемия.
Парадоксален е фактът, че въпреки наличието на захари червеното цвекло е полезно за консумация дори от диабетици. То подпомага асимилирането на хранителните вещества и ускорява изхвърлянето на токсините.

 

 

 

 • В народната медицина с червено цвекло лекуват и болни от левкемия.

 • Изцеденият сок (от 100 до 300мл на ден) подобрява общото състояние на организма.
   
 • Особено полезен през зимните месеци е коктейлът от сок от червено цвекло, ябълки и изцедени лимони, истински букет от витамини. Той е подходящо защитно средство против тумор, рак, левкемия, жлъчка, грип и както вече споменахме - прочиства кръвта и забавя процеса на стареене.
   
 • Установено е, че там, където населението консумира големи количества червено цвекло, раковите заболявания са много по-малко.
   
 • Съдържащата се в цвеклото целулоза, ябълчена, лимонена и други киселини усилват перисталтиката, съдействат за разграждането и усвояването на белтъците, повишават жизнената дейност на черния дроб.
  Затова при хроничен запек, смущения в храносмилането и при чернодробни заболявания се препоръчва изяждането на гладно по 100-150 г варено цвекло.
   
 • Сокът от цвекло, особено смесен с равни части сок от моркови и ряпа, помага при анемии, подобрява обмяната на веществата и укрепва организма.
   
 • Ако се смеси с мед, сокът от цвекло се прилага при високо кръвно налягане и като успокояващо средство.
   
 • Сравнително високото му съдържание на йод и магнезий го прави подходяща храна за възрастни и болни от атеросклероза.
   
 • Лапи от стрито цвекло помагат при рани и отоци.
   
 • Най-удивително е действието му при ракови заболявания. Има случаи при рак на кожата, при които налагането с компреси от сок от цвекло по няколко пъти на ден е довело до пълно изчезване на злокачествените образувания.


Кулинарния с червено цвекло

Цветна салата

Салата с червено цвекло "Маги"

Салата с червено цвекло и ябълки

Червено цвекло с чесън

Червено цвекло с хрян

Червена салата

Червено цвекло с пресен лук

Червено цвекло с кисели краставички и пресен лук

Салата „Витамина“

Червено цвекло за гарнитура 

 

Още за: цвекло

12 коментарaДобави коментар »

красимир

От красимир02.12.2011, 13:43 ч.

разбрах,че червеното цвекло ,лимоните ,морковите,целината,ябълките са много полезни и редовно си правя коктел от тези плодове със сокоизтисвачката . пием с жена ми по 300гр. всеки ден + 250гр фреш от ябълки ...

Виж всички коментари за "Червено цвекло – бомба с витамини".