Пухкава питка с масло и сирене

От 0 коментара0/5

Вижте как да приготвите пухкава питка с масло и сирене. Рецептата е подходяща за хлебопекарна. Ако обаче нямате такава, нашата читателка Kalina Malina ви разказва стъпка по стъпка как да я приготвите

Трудност: 2

Пухкава питка с масло и сирене

Необходими продукти:

За тестото:

* 200 мл вода
* 100 мл прясно мляко
* 50 мл олио
* 1 с.л. сол
* 1 с.л захар
* 30 г прясна мая
* 1 цяло яйце + 1 жълтък
* 700 г брашно София Мел за Баница

За пълнежа:

* 150 г натрошено сирене
* 100 г краве масло/разтопено + 2-3 с.л. олио

* 1 белтък за намазване

Начин на приготвяне:

Ако имате хлебопекарна:

Продуктите може да се сложат в описания ред в хлебопекарна и да се омеси и втаса тестото в нея, като първоначално се слага 650 г от брашното и при нужда се добавя на порции останалото.

Ако липсва хлебопекарна:

  1. Маята се разтваря в леко затопленото прясно мляко с щипка захар и сол, добавени 1-2 с.л. брашно и се оставя да шупне/ да се активира.
  2. Останалото брашно се пресява в дълбока купа или тава, прави се кладенче в средата. Добавят се водата, втасалата мая, останалата сол, захар, мазнината, цялото яйце и жълтъка и се замесва тесто. Слага се в намазана с мазнина/олио/ купа, намазва се и отгоре, да не засъхне, покрива се със свежо фолио купата и се оставя да втаса тестото.
  3. Когато е готово тестото се разделя на 16 части. Всяка една се разточва на правоъгълник (примерно 20х10 см), взима се една част, намазва се отгоре с масло, поръсва се със сирене, покрива се с втора част, притиска се в краищата, да не се разтвори, след това се навива на руло, след което се усуква, като след усукване с лек натиск се търкулва и натиска върху плота с длани, за да се слепи добре и да не се развие.
  4. Готовите фитили (общо 8 на брой) се подреждат в тава покрита с хартия за печене, на малко разстояние един от друг. Намазват се с останалата мазнина и се оставя питката да втаса на топло.
  5. Преди да се сложи във фурната се намазва с разбит с вилица белтък (да не е разпенен много).
  6. Питката се пече на средна скара, функция на фурната долно нагряване с вентилатор, 200 градуса.
  7. Ако е без вентилатор, едно ниво над долното, пак на 200 градуса, като след 10 минути се намалява температурата на 180 градуса.
  8. Пече се в продължение на 30 минути и се проверява с клечка забодена в средата, дали е изпечена.
     

Питката е много лека и въздушна.

рецепта за питка със сирене и масло

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Пухкава питка с масло и сирене".