Съвети при купуване, съхранение и варене на яйца

0 коментара0/5

Как да разпознаете, че едно яйце е развалено? Колко минути са необходими за приготвянето на твърдо сварено яйца? Дни преди Великден вижте няколко полезни съвета, свързани с купуването, съхранението и варенето на яйца.

Съвети при купуване, съхранение и варене на яйца
 © istockphotos.com

Как да разберем дали яйцата са пресни?

Един от страховете преди великденските празници е да не попаднем на развалени или стари яйца. Как да разберете, дали яйцата, които сте купили, са пресни? Най-разпространеният начин е така нареченият тест с чаша с вода, който се основава на способността на яйчената черупка да пропуска въздух. Колкото повече време минава, толкова по-голям става въздушният джоб.

Добави описание

Как да направите теста? Сипвате в средноголяма чаша вода и пускате сурово яйце в нея. Ако отиде на дъното и застане в хоризонтално положение, тогава яйцата са на не повече от 5-6 дни. Ако стигне дъното, но застане леко под ъгъл, тогава са на 7-10 дни, а ако е насочено с острото надолу, тогава са на малко над 2 седмици. Ако яйцето не потъне въобще, то трябва да сте наясно, че не е годно за консумация. 

Другият вариант за проверка на яйцата изисква да счупете едно от тях и да проверите белтъка. Ако е течен, воднист и лесно се разлива, значи яйцата са по-стари.

Добави описание

Съвети за съхранение на яйцата

Суровите яйца трябва да се съхраняват в хладилник, но ако искате да изкарат повече, тогава ги извадете от картонената опаковка и не ги дръжте на специалната поставка на вратата, а на най-горния рафт. Не е препоръчително да оставяте сурови яйца за повече от 2 часа извън хладилника, защото може да се развалят (особено, ако не са толкова пресни). Сварените яйца издържат до 1 седмица в хладилник.

Добави описание

Варене на яйцата

Преди да преминете към боядисването на великденските яйца, ви предстои най-голямото изпитание - тяхното варене. Много домакини се оплакват, че повечето яйца се спукват още през този етап, затова през годините са плъзнали различни техники, които да предпазят яйцата от счупване.

Например, някои изваждат яйцата от предната вечер и ги държат във вода със стайна температура. Други поставят на дъното на тенджерата хавлиена кърпа - идеята е, че когато водата заври, яйцата няма да се удрят в дъното на тенджерата и ще омекотят ударите помежду си. Трети добавят малко оцет във водата, а четвърти - сол.

Важно е да знаете, че добре свареното яйце трябва да бъде държано във вряща вода за 10 минути. Ако около сварения жълтък има зелен пръстен, това значи, че сте преварили яйцето. Въздушният белтък пък е белег за много пресни яйца.

29.03.2018/ Христина Спасова