Пай, тарт и галет – разликите, които трябва да знаем

0 коментара0/5

Пай, тарт и галет, любими тестени изделия. Но знаем ли какво се крие зад всяка една от тези думи и каква е разликата в тези привидно сходни изкушения. Научете повече за разликите между тарт, пай и галет.

Пай, тарт и галет – разликите, които трябва да знаем
 © istockphoto.com

Ако опитаме да обясним връзката между пай и тарт, можем да кажем, че са нещо като братовчеди.

Пай– що е то?

Паят е със сладка или солена коричка и има пълнеж. Страничната част на кората на пая има лек наклон.  Паят може да има само долна коричка или да е с долна и горна коричка.

Тестото за кората на пая се прави обикновено от брашно, масло, студена вода и малко сол. При някои рецепти за тестото се използват няколко вида мазнина, като освен масло може да заложите на свинска мас.

Паят се съхранява във формата, в която е изпечен. Не е практика да се вади и се сервира директно от формата.

 

правила и съвети за пай

6-те златни правила на перфектния пай

"Всеки знае, че един пай е толкова добър, колкото е неговата кора. Но постигането на нежна и мека текстура, апетитен маслен аромат и златист цвят може..."

 

Тарт – що е то?

Тартът е сладко или солено изделие. За разлика от пая, тартът има само основа, няма коричка отстрани или отгоре. Тестото на тарта се прави от брашно, студена вода, масло и малко захар (този елемент не е задължителен).

Тартът се пече във форма с подвижно дъно или форма тип ринг върху готварска хартия за печене, която се премахва преди сервиране.

Тартът се вади от формата след като е готов и се поставя върху поднос, от който се реже и сервира.

 

рецепти за тарт

Вижте любимите рецепти на Rozali.com за тарт

"Всяка рецепта е изпратена от нашите читатели! Вижте нашите предложения за тарт..."

 

Галет – що е то?

Галетът е като че ли по-малко познат като дума у нас. В буквален превод от френски галет означава плосък и гладък камък. Галетът се приготвя от тесто, подобно на тестото за хляб. Галетът най-често е овален или кръгъл, но не се търси тази перфектна форма на пая или тарта.

Често пъти тестото на галета е леко подгънато отгоре, особено ако плънката е по-течна. Целта е соковете на плънката да се задържат вътре в тестената „купичка“.

 

рецепти за галет, рецепта за галет

Вижте любимите рецепти на Rozali.com за вкусен галет:

"Всяка рецепта е приготвена и изпратена от нашите читатели, които се славят като изкусни кулинари! Вижте рецептите... "

 

15.03.2018/ Радослава Михайлова