Кулинарни тайни – за какво да използвате водата от сварена паста?

0 коментара0/5

Какво правите с водата останала от сварената паста? Вероятно я изливате в мивката. А знаете ли, че можете да ви бъде много полезна? Ето няколко начина, с които да рециклирате водата от паста:

Кулинарни тайни – за какво да използвате водата от сварена паста?
 © istockphoto.com

Всички познаваме и обичаме макаронените изделия, но малко души знаят, че водата, в която се варят е също толкова ценна, колкото и самия продукт. Преди всичко благодарение на нишестето и минералните соли, които се абсорбират при приготвянето на пастата, тази вода е много ценна и полезна. Ето и за какво може да се използва повторно:

Готвене на пара

Водата от пастата може да се използва отново за готвене и то много по-здравословно като това на пара. Просто прехвърлете вече използваната вода в нов съд, в който ще поставите и избраните продукти. Този начин на приготвяне на зеленчуци съхранява максимално количеството на полезни вещества, а използването на такава вода прибавя допълнително полезни за човешкия организъм соли.

За накисване на бобови култури

Добави описание

Водата също така е идеална за накисване на бобови растения като нахут, леща, грах, боб и т.н., които се нуждаят поне от една нощ, за да  омекнат. Съветваме ви да  добавите и няколко дафинови листа, които ще направят бобовите култури по-лесно смилаеми.

За корегиране гъстотата на сосове

Тази вода може да се използва за приготвяне на по-течни домашни сосове или разреждането на по-плътни такива без да се загубят вкусовите качества на продукта.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Сосовете, които всеки трябва да владее >>>

За приготвяне на тесто

Добави описание

Като се има предвид, че водата от варенето на паста или ориз е предварително осолена, може да я използвате при замесването на тесто за хляб, пица, солени пайове и т.н.   

За бульон

Водата може да бъде обогатена с ароматни билки и използвана като основен бульон за приготвяне на супи и пюрета. Ако използвате солена вода, не забравяйте да избягвате добавянето на още сол и не прекалявайте с ароматите.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как да си приготвим домашен бульон? >>>

За пиене

Добави описание

Водата от сварените макарони може да се превърне и в питателна освежаваща напитка. За целта оставете я да се охлади в хладилника и след това добавете лъжица кленов сироп или друг овкусител по избор, преди консумация. Резултатът ще ви възхити.

08.03.2018/Боряна Харлова