7 приложения на кухненския робот в кухнята

0 коментара0/5

Кухненският робот е незаменим помощник в кухнята. Предлагаме ви 7 приложения на полезния уред, за които може би не сте се сещали досега.

7 приложения на кухненския робот в кухнята
 © istockphotos.com

Кухненски робот - полезният уред в кухнята

Кухненският робот е вашият малък помощник в кухнята, който може да кълца, миксира и меси, така че готвенето да изглежда лесно и да не ви отнема време. Базовите модели имат няколко приставки - нож за кълцане, рендета с различен размер и шайба за месене. По-големите включват също сокоизстисквачка, блендер, мелничка, а понякога също миксер и месомелачка.

Понякога го бъркат с чопър именно заради сходната им функция - да кълцат зеленчуци. Роботът обаче е с по-голям обем, повече мощност и има допълнителни приставки. Има разлика и между кухненски робот и блендер. Блендерът е специализиран в приготвянето на шейкове, смутита и крем супи, докато кухненският робот отговаря по-скоро за подготовката на продуктите за различните ястия.

Добави описание

7 приложения на кухненския робот, за които не сте се сещали

Много хора се отказват да си купят кухненски робот, защото смятат, че няма да го ползват толкова често. Всъщност уредът може да ви е от голяма полза за забъркване на различни заготовки, за приготвяне на салати, разядки и други домашни вкусотии. Ето 7 приложения на кухненския робот, за които не сте се сещали досега:

За масло

За приготвянето на домашно масло ви трябва пълномаслена сметана и малко сол. Пускате роботът на пълна мощност за около 5 минути. Образуваното масло трябва да се измие и отцеди от мътеницата, а след това може да го сложите в кутия и да го съхранявате за няколко дни в хладилника.

За маслено тесто

Слагате в контейнера на робота около 500г брашно, 125г масло на кубчета, 2 яйца и 3-4с.л. вода. Пускате роботът, който от съставките ще образува маслени трохи. С тяхна помощ може да си направите маслено тесто, но ако не искате да се цапате, може да ги изсипете в подходящ съд и да ги използвате като блат за киш.

Добави описание

За основа за чийзкейк

В контейнера на кухненския робот изсипвате една опаковка бисквити и го включвате за няколко секунди, докато се натрошат. След това изсипвате разтопеното масло и отново пускате робота за 10-20 секунди, докато бисквитите го абсорбират. Изсипвате сместа в съд, покрит с хартия за печене, и притискате, за да не остане въздух. Вече имате готов блат за чийзкейк.

За дипове и разядки

Основната функция на кухненския робот е да кълца, но ако държите да работи малко по-дълго, може да си приготвите вкусни зеленчукови и млечни разядки. Включително домашен хумус, песто, гуакамоле или млечен пастет от извара и майонеза.

Добави описание

За месене на тесто

За целта ви трябва една от допълнителните приставки на кухненския робот, която е с пластмасови "ножчета". Тя не кълца, а само смесва продуктите. След като изсипете всичко необходимо за тестото, пускате кухненския робот. Разбира се, тестото ще се нуждае от допълнителна намеса и от вашите ръце, но по-грубата работа ще бъде свършена от уреда.

За мелене на месо

Дори да разполагате с базов модел кухненски робот, винаги може сами да си приготвите кайма. Слагате месото, нарязано на по-дребни парчета, в контейнера и пускате кухненския робот. Така винаги ще сте сигурни в качеството на мляното месо.

Добави описание

За вегетариански кюфтета

Ако имате от по-големите кухненски роботи, то със сигурност разполагате с приставка ренде. През ситното ренде може да минете морков, тиквичка, картоф и лук. Отцедете настърганите зеленчуци, прибавете яйце и брашно и вече имате смес за зеленчукови кюфтета.

01.02.2018/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "7 приложения на кухненския робот в кухнята".