Трикове и съвети за поширане на яйца

0 коментара0/5

Пошираното яйце може да е перфектният завършек на вашата салата или точната съставка за перфектната препечена филийка. Пошираното яйце е главният герой в рецептата за яйца Бенедикт. Как обаче да поширате яйце? Вижте някои трикове и съвети.

Трикове и съвети за поширане на яйца
 © istockphoto.com

Какво е поширане?

Поширането е готварска техника, при която продуктът се готви във вряща течност (вода, бульон и др.). Ако трябва да сме още по-прецизни, температурата на течността трябва да е между 60 и 80 градуса.

При поширането течността ври леко с малки мехурчета в нея. Наричат поширането нежна готварска техника, защото е подходяща за деликатни продукти – каквито са яйцата и рибата например.

Плюсът на поширането е, че храната не е суха и има много наситен вкус. Причината е в бавното готвене на ниска температура.

 

яйце и яйца

Белтъци срещу жълтъци: вреди и ползи

 

Коя част от яйцето е по-полезна – белтъкът или жълтъкът? Вижте какви са вредите и ползите от белтъците и жълтъците.

 

Съвети за поширане на яйца

Най-популярният продукт за поширане е яйцето. При него белтъкът е перфектно сготвен, а жълтъкът е течен. Най-често пошираните яйца се сервират като част от яйцата Бенедикт, но могат да се допълнение и към различни сандвичи.

  • Правилото на Джулия Чайлд за 10-те секунди и дупката от карфица

Джулия Чайлд е едно от най-популярните лица в света на кулинарията, особено в англоезичния свят. Нейнят съвет за перфектно поширани яйца е: С карфица или безопасна игла пробийте дупка в яйцето. Сложете го в горещата вода за 10 секунди. Извадете го и тогава го счупете, за да се пошира. По този начин ще избегнете разпадането на белтъка.

Колкото по-прясно е яйцето, толкова по-добре ще се пошира. Трудно е със сигурност да знаете колко пресни са яйцата, но ако се докопате до домашни яйца, не пропускайте да си поширате няколко.

  • Оцетът – верен помощник

Ролята на оцета в поширането на яйцата е спорна. Някои го приемат, според други – е напълно излишен. И все пак, ето какво можете да направите: Добавете малко оцет към водата, преди да сложите яйцето да се пошира. Смята се, че оцетът ща намали вероятността от разпадането на белтъка.

  • Яйцето и купичката

Винаги чупете яйцето в купичка, а не директно в тенджерата. След като го сложите в купичката, нежно, внимателно, а не от високо и рязко, го плъзнете във водата.

  • Вода като торнадо

Направете своеобразно водно торнадо в тенджерата. С помощта на лъжица завъртете водата и следвайки горното правило бавно пуснете яйцето от купичката. Водовъртежът ще помогне на белтъка да се „увие“, оставяйки жълтъка в центъра.

  • Поширане на яйца в свежо фолио

Свежото фолио е чудесен начин да поширате яйца, особено ако приготвяте няколко порции едновременно и искате всички гости да хапват заедно.

пощиране на яйца във фолио

В купичка поставете свежо фолио и леко намазнете с олио или зехтин. В него чукенете яйцето. Сложете сол и черен пипер. Можете също така да сложите други билки по ваш избор. Ситно накълцан зелен лук е друг вариант за разнообразяване на класическото поширано яйце. Съберете фолиото така, че да получите вързопче.

поширане на яйца в свежо фолио

Нека фолиото е малко повече, за да е по-дълга дръжката и лесно да вадите яйцата. Варете 5 минути, след което внимателно отрежете фолиото под възела и оставете яйцето леко да се плъзне навън.

14.06.2018/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Трикове и съвети за поширане на яйца".