Съвети при работа с фондан

0 коментара0/5

С помощта на фондан, наричан още захарна паста, можете да сътворите сладкарски чудеса, които да радват окото. Знаете ли обаче как да работите с фондан? Ето и нашите полезни съвети.

Съвети при работа с фондан
 © istockphoto.com

Какво е фондан?

Фонданът е гъвкаво захарно тесто, което се използва в сладкарството. Най-често с него се покриват торти или се изработват различни декоративни елементи. Можете да приготвите фондана у дома или да си го закупите готов.

На пазара ще откриете бял и цветен фондан. Ако искате, можете да закупите бял фондан и да го оцветите със сладкарски бои. Просто добавете боята и хубавичко омесете захарното тесто до получаване на желания цвят.

Съвети за съхранение

Фонданът съхранявайте на стайна температура. Не поставяйте в хладилник или фризер.

Докато не работите с фондана, съхранявайте го в плик или кутия с плътно затворен капак.

Инструменти за работа с фондан

Ако ви харесва да декорирате с фондан своите сладкиши или дребни сладки, си заслужава да си закупите подходящи инструменти за това. С тяхна помощ работата с фондан е почти като детска игра. Можете също така да закупите форми, с чиято помощ да изработвате различни фигурки. Всичко това можете да откриете за символични суми в повечето големи китайски сайтове за търговия.

покриване на торта с фондан

Съвети за работа с фондан

  • Разточване на фондана

Фонданът винаги трябва да се разточи, преди да покриете с него торта или да изрежете желаната от вас фигура. Разточването трябва да се случва върху суха повърхност, върху която се посипали пудра захар или смес от пудра захар и царевично нишесте. 

Докато разточвате едната част от фондана, останалата дръжте в покрит съд или в свежо фолио, за да не изсъхва.

Идеалната дебелина на фондана за покриване е около 5 мм. Ако фонданът е по-дебел, вероятността да се напука върху тортата заради собствената си тежест е по-голяма.

  • Какво трябва да знаем за тортата

Тортата трябва да е добре охладена, преди да я покриете с фондан. Някои сладкари дори изчакват поне 24 часа, за да  са „стегнали“ блатовете. В рамките на тези 24 часа тортата трябва да е покрита, за да не изсъхне.

Важно е да знаете, че тортата трябва да е перфектно равна от всички страни. Покриването на крива торта с фондан ще подчертае още повече недостатъците й.

След като покриете тортата с фондан, можете да изгладите захарното тесто с ръце, поръсени с царевично нишесте. Другият вариант е да използвате специални инструменти.

Отново подчертаваме, че фонданът добавя тежест към тортата, затова трябва основата, върху която я поставяте, да е стабилна.

  • Как да закрепим фондана?

За да не мърдат фонданът или захарните фигурки, най-добре е да намажете тортата с маслен крем. Така фонданът ще залепне добре за блата. По същия начин можете да закрепите захарни фигурки върху основа от фондан.

Несъвършенствата по фондана (например в основата на покрита с фондан торта) можете да прикриете с декорации от маслен крем в подходящ цвят.

17.05.2018/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Съвети при работа с фондан".