Конфи – автентичният вкус на френската кухня

0 коментара0/5

Създаден с цел да съхрани животинското месо за по-дълго, техниката Конфи има дълга история, която разширява полето му на употребата, превръщайки го в неизменна част от традиционната френска кухня:

Конфи – автентичният вкус на френската кухня
 © Архив

Какво представлява Конфи?

Терминът Конфи има френски корени и в превод означава „запазен“, „съхранен“. Традиционно този термин обозначава техниката за консервиране на домашни птици и месо, като патици, гъски или свине.

Добави описание

Консервирането се изразява в  готвене на месото в собствената му мазнина и след това съхраняването му в тази мазнина в покрит съд. Конфи е ефективен метод за съхраняване на месо, защото мазнините уплътняват пространството на съда и не позволяват на бактериите да се възпроизвеждат и да спомогнат за развалянето на месото.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 5 готварски техники, които всеки трябва да владее >>>

Освен като техника за консервиране, конфи е термин свързан и със самия процес на готвене. При тази техника месото се  готви в собствената си мазнината продължително време на слаб огън около 100 градуса. За този вид готвене е много важно температурата на мазнината да се поддържа постоянна, тъй като месото не бива нито да се пържи, нито просто да плува в мазнина без да се готви.

Бавното готвене в мазнина позволява да се запазят всички естествени аромати на продуктите, тъй като мазнината създава бариера, която не позволява изтичане на течности, а оттам и до загуба на тегло и обем на храната. Резултатът е крехко и сочно месо, което се отделя от кокала само.

Ето и най-популярната рецепта за конфитирани патешки бутчета:

Патешко бутче конфи

Добави описание

Необходими продукти:

  • 4 патешки бутчета
  • 2 ч. л.  морска сол
  • 1 ч. л. смлян черен пипер
  • 2 дафинови листа, натрошени
  • 1  клонче прясна мащерка
  • 2-3 скилидки чесън, обелени
  • 1 литър патешка мас за готвенето и още около 400 мл за съхраняването им

Начин на приготвяне:

Патешките бутчета  измийте и подсушете добре. Поставете ги в широк съд или тавичка с кожата надолу. Поръсете с предварително смесените подправките  – сол, черен пипер,  дафинов лист. Съдът покрийте с фолио и оставете за едно денонощие в хладилника.

На следващия ден загрейте фурната до 150°C. Бутчета почистете от подправките без да ги миете с вода и ги поставете в тава като към тях добавите клончето мащерка, чесъна и ги залеете с предварително разтопената патешка мас. Бутчетата трябва да са покрити с мас и да се готвят около час и половина. След това фурната се намаля до 140 градуса и се готви още два часа и половина, докато маста се стопи и месото започне да се отделя от кокала. След като са готови, оставете бутчетата да се охладят. Могат да се консумират веднага или да се подготвят за съхрнение.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Когато готвим патешко месо - полезни съвети >>>

Ако решите да ги съхранявате трябва да извадите още една дълбока тавичка. Върху дънотото и излейте малко от патешката мас. Поставете тавата в хладилника, докато мазнината се втвърди. Тази стъпка е особено важна, тъй като без нея месото ще се развали. То не трябва да се опира в стените на съда и покрай него трябва да има само мазнина. В противен случай месото ще се окисли с времето и което не е около мазнина ще почернее. Когато слоят мазнина стегне, върху него се подреждат бутчетата с кожата надолу.

Наредените бутчета се заливат с останалата мазнина, като се покриват изцяло. Съдът се слага в хладилника и бутчетата могат да се съхранят там няколко месеца.