Как да си приготвим шоколадов фъдж?

0 коментара0/5

Ако ви се хапва нещо сладко, но не искате да се въртите дълго около печката, тогава задължително трябва да опитате рецептата за шоколадов фъдж. Как да си приготвим шоколадов фъдж - вижте нашите полезни съвети.

Как да си приготвим шоколадов фъдж?

Фъдж - любимият американски десерт

Фъдж е един от любимите американски десерти. Основната рецепта включва захар, масло, мляко и шоколад, както и различни добавки (сушени плодове, бисквити, ядки, карамел, а защо не и шоколад). Понякога, в зависимост от рецептата, може да замените прясното мляко с кондензирано. Десертът е предпочитан, защото се приготвя бързо и сравнително лесно. Освен това е доста сладък, така че една хапка без проблем ще засити глада ви. 

Тънкости при приготвянето на фъдж

Макар най-старите рецепти да датират от края на 19-ти век, днес те са значително изменени. Ако сте решили да следвате оригиналната технология за приготвяне на фъдж, тогава приготвянето минава през три основни стъпки.

Добави описание

При първата чрез нагряване се смесват водещите съставки. При втората се охлаждат и при достигане на подходяща температура, сместа се разбърква, докато стане хомогенна, кремообразна и лъскава. Този етап е и най-важният, защото от него зависи правилното кристализиране на захарта. Смята се, че идеалните градуси за разтапяне и смесване на съставките е 115 градуса по Целзий, а за охлаждане и разбъркване - 43 градуса по Целзий. Разбира се, за целта ви е нужен кухненски термометър.

Но в ежедневието рецептата е опростена с цел улесняване и забързване на готварския процес. Най-популярният вариант е да съберете основните съставки в стъклена купа и да ги приготвите на микровълнова за 3 до 5 минути, като на два пъти е препоръчително да паузирате, за да разбъркате. Другият вариант е да работите на котлон, но ако не ползвате захар, може да не следвате толкова стриктно градусите.

Добави описание

Рецепта за бърз шоколадов фъдж

Необходими продукти: 2 и 1/2ч.ч. шоколадови капки, 400мл кондензирано мляко, 2-3с.л. масло, 1/2ч.ч. орехи, 2-3с.л. натрошени бисквити, щипка сол

Начин на приготвяне: В касерола слагате шоколадовите капки (може да използвате и натрошен шоколад), кондензираното мляко и маслото. Слагате касеролата на котлона и го включвате на средна степен. Бъркате, докато съставките се смесят. След това махате касеролата от котлона, добавяте солта, натрошените орехи и бисквити (ще е по-добре, ако ги натрошите на едри парчета). Отново разбърквате и изсипвате сместа в квадратна или правоъгълна ринг форма, чието дъно предварително сте покрили с алуминиево фолио. Заравнявате и слагате шоколадовия фъдж във фризера за няколко часа, за да стегне. След като стане готов, нарязвате десерта на кубчета.

09.02.2018/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да си приготвим шоколадов фъдж?".