10 съвета за съвършения козунак

0 коментара0/5

Какви са тънкостите на приготвяне на идеалното козуначено тесто за Великден? Вижте 10 съвета за съвършен козунак.

10 съвета за съвършения козунак
 © istockphotos.com

Всички продукти, които ще използвате за приготвянето на козунаците, трябва да са със стайна температура. В стаята също трябва да е топло, прозорците - затворени, и да не става течение.

Захарта за козунаците трябва да се разтвори предварително в топлото мляко, защото в противен случай ще направи тестото тежко и то няма да успее да бухне.

Брашното за козунака се пресява два пъти - целта е да влезе възможно повече въздух в него, така че козунаците да станат пухкави и на конци. Помнете, че на 500г брашно се слага 1 пакетче суха мая и не повече от 125г захар.

Добави описание

За приготвянето на съвършените козунаци голяма роля има мазнината, която ще използвате. Препоръчително е да бъде смес от животинска и растителна, с равни пропорции. Една част сложете в началото на замесването на тестото, а другата добавяйте постепенно или като намазнявате ръцете си, докато продължавате с месенето.

Ако сте решили да сложите сушени плодове в плънката за козунака, най-добре ги накиснете от предната вечер в някакъв ликьор или по-лек алкохол, за да станат по-сочни и да се ароматизират.

За да станат козунаците на конци, не трябва да прекалявате със захарта, да месите продължително време, да добавяте мазнината на части и да разтягате тестото на фитили.

Идеалното тесто за козунаци е меко, но не залепва, реже се с нож, без да остават следи по него. Трябва да втаса поне 2 пъти.

Добави описание

Старите хора казват, че за да се получи съвършен козунак, тестото трябва да се удари 100 пъти в земята. Когато започне да се отлепя лесно от тавата, тогава е готово.

Тесто, което е под 1 килограм, се пече около 30 минути, 1 килограм - около 45 минути, а над килограм и половина - поне час. 

Първоначално козунакът се пече на по-високи градуси, след това се покрива с алуминиево фолио, за да не изгори, и се намаля температурата.

05.04.2018/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "10 съвета за съвършения козунак".