Вкусна новогодишна баница с късмети

От 1 коментар0/5

Рецепта за вкусна новогодишна баница с късмети.

Трудност: 3

Вкусна новогодишна баница с късмети
Вкусна новогодишна баница с късмети

За приготвяне на дърпана баница ще са ви необходими следните продукти:

Брашно около килограм, една и половина чаена лъжичка сол, 3 супени лъжици олио и 400 мл. хладка вода, ако желаете може да добавите и 1 супена лъжеца оцет (той допринася за по-голяма еластичност на тестото, но ако работите с качествено брашно, то той е излишен) и естествено приблизително 200 гр. сирене, както и мазнина ( олио, масло или свинска мас).

Брашното за тази дърпана баница се пресява и в него се прави кладенче, в което се изсипва водата, олиото и солта ( евентуално и оцета). Замесвате гладко средно твърдо и еластично тесто, което разделяте на 16 равни къса. Оставете ги покрити с кърпа за 10 минути да се отпуснат леко. вземете една от точиците и притеснете леко с дланта си, намажете с мазнина по желание (олио, разтопено масло или мас) и поставете върху нея друга притисната топчица. Така наложените една върху друга разточете до големината на чинийка за чай. Направете всички питки по този начин и оставете за 30 минути да почиват покрити със стреч фолио.

Това време е необходимо за отпускане на тестото, за да може спокойно да издърпате тънки кори за вашата дърпана баница.

След като времето за отпускане е изтекло, вземате една двойка питки и ги намазнявате с четка и започвате внимателно за раздърпвате кората от всички посоки.

Отначало във въздуха сякаш дърпате тестото за мекица, а после слагате кората на плота и издърпвате тестото внимателно като пъхате ръка под кората и плавно изтегляте на вън, правите това във всички посоки .Стигайки до края изтънявате и него. Когато кората за тази дърпана баница е достатъчно тънка и прозрачна наръсвате с мазнина и натрошено сирене и навивате. За ваше улеснение може да дърпате корите върху покривка и с нейна помощ като я повдигате да завивате корите.

Намазнявате, тавата в която ще печете вашата дърпана баница и навивате като охлюв първата кора.

Вкусна новогодишна баница с късмети

Така правите и с останалите кори, като завивате в тавата всяка следваща. Подготвената дърпана баница наръсвате с мазнина или парченца масло и печете в предварително загряна фурна на 180 градуса до готовност ( хубав златист загар).

Изпечената дърпана баница докато е още гореща поръсете с малко студена вода и покрийте с кърпа за 15 минути.

Вкусна новогодишна баница с късмети

1 коментарДобави коментар »

valerii_online

От valerii_online16.12.2015, 11:46 ч.

Страхотна идея за коледни късмети- само разпечатай и готово: [Линк]

Виж всички коментари за "Вкусна новогодишна баница с късмети".