Нуга – сладкото изкушение с хилядолетна история

0 коментара0/5

Нугата е позната на човечеството още от Античността и до днес се е съхранила като любим сладкарски специалитет в различни държави по света.

Нуга – сладкото изкушение с хилядолетна история
 © iStock

История и произход на нугата

Нуга е може би един от най-старите традиционни сладкиши. Неговият произход  всъщност буквално се губи назад във вековете, но любопитен факт е, че тя е широко разпространена в различни географски райони, като вариации на сладкиша могат да се открият от Китай до Средиземноморието, като навсякъде е познат под различно име. Идеята на всички обаче е била да се създаде комбинация между хрупкав и кремообразен десерт, които да се топи в устата.

До Европа нугата е достигнала благодарение на арабите, които първо са достигнали Средиземноморието, разпространявайки рецептата по островите Сицилия и Сардиния, а по-късно тя достига и до вътрешността на континента, като пленява испанските и френските сладкари.

Добави описание

Италианците претендират, че родното място на нугата, наричана torrone е град Кремона. Според една популярна легенда нугата е изобретена в Кремона през 1441. Сладкишът бил измислен в чест на сватбата между Франческо Сфорца и Бианка Мария Висконти, а името "tоrrone" било избрано спонтанно, тъй като формата на десерта наподобявала тази на камбанарията "Torrazzo", която принадлежала на катедралата в Кремона.

Една красива, но и много недостоверна история, тъй като както вече беше споменато нугата е позната на различни народи по целия свят и всеки твърди в първенството си.

Така французите наричат своя традиционен специалитет nougat, в Ирак е познат под наименованието Mann al-Sama, a  у нас, както и други балкански страни обичана от малки и големи е нуга халвата.

Традиционна нуга

Нугата може да се открие във всевъзможни варианти по магазините, но и домашното и приготване не изисква специални кулинарни способности, а единствено голямо търпение и упоритост. В основата на сладката бяла паста стои съвсем обикновена белтъчена смес, която се комбинира много добре с ядки като бадеми и лешници. Трудоемката част от приготвянето на нугата се оказва смесването на съставките, което отнема няколко часа, за да се постигне необходимата консистенция. Ето защо, за направата и ще ви бъде от полза, ако имате помощник, с които да си разделите работата.

Добави описание

Домашна нуга

Необходими продукти:

 • 6 белтъка разбити на сняг
 • 400 мл. мед
 • 400 гр. захар
 • 600 гр. ядки (бадеми, лешници, орехи)
 • 2 бр. ванилия
 • кората на един лимон
 • 2 бр. вафлени кори

Начин на приготвяне:

Първият етап от приготвянето е разтапянето на меда и захарта на водна баня. След като добият еднаква консистенция добавете ванилията, лимоновата кора, белтъците и ядките. Сместа трябва да се готви на водна баня 3 часа като се разбърква без прекъсване. След като мина оказаното време, сместа се отстранява от котлона и се поставя върху вафлената кора. Оформя се дебелина по избор, горния край се покрива с друга кора, полученото се реже на правоъгълници.

Мека нуга

Характерно за традиционната нуга е, че след като изстине тя се втвърдява и за да бъде ядена се изискват здрави зъби и търпение. Ако не сте почитатели на този тип „твърди лакомства” ви предлагаме рецепта за мека нуга:

Добави описание

Необходими продукти:

 • 5 белтъка
 • 1 ч.л. канела
 • 250 гр захар
 • 250 гр мед
 • 250 гр бадеми
 • 250 гр лешници

Начин на приготвяне:

Лешниците сложете в кухненски робот и направете паста от тях. Разбийте белтъците на сняг и ги прибавете към лешниковата паста. Поставете меда и захарта в тенджера и ги оставете да заврят. Добавете белтъчената смес към горещия мед, оставете сместа на котлона за 10 минути, като не спирате да бъркате. Отстранете от огъня и поставете сместа в дървена форма покрита с хартия за печене. Оставете да изстине и поръсете с канела.

Сицилианска нуга

Добави описание

В Сицилия рецептата за нуга се различава от традиционната, която вече ви представихме. В нея присъстват само две съставки захар и бадеми, чиито пропорции са 1:1. Бадемите и захарта се комбинират и сместа се карамелизира. След това се оставя да изстине на плоска повърхност. За ароматизиране се използват отново ванилия и лимон.

12.01.2017/Боряна Харлова