Истинска баклава

6 коментара0/5

За Коледа задължително приготвяме баклава. Вярно, десертът не е български, но пък за сметка на това е много хубав и сочен, по оригинална рецепта от турска сладкарка.

Трудност: 2

Как се сдобих рецептата? Моята майка я е научила, докато е работила в Турция от жена, която е работила в сладкарница.
 

 Истинска баклава

 


Истинската турска баклава трябва да се приготвя най-малко 10 дни.

Ето и продуктите:

 

 

  • 2 пакета точени кори
  • 600-800 гр. орехови ядки
  • 200-250 гр. масло
  • За сиропа:
  • 500 гр. захар
  • 1 литър вода
  • 2 ванилии
  • сокът от 1/4 лимон


1/Редим кори, след това подмазваме с масло, редим кори, масло орехи. Както, когато правим наложена баница. След като свършим нарязваме баклавата. Заливаме с 3-4 с.л. от разтопеното масло, което сигурно ви е останало.

 

 

 

 Истинска баклава


2/Печем баклавата на 190-200 градуса. След като я изкараме от фурната я оставаме на сухо и хладно, покрита с памучна кърпа и я оставяме за 6-7 дни да изсъхне хубаво. Да стане на чирос, както му казваме. Спокойно, тя няма да се развали, ще стане сухар много, много суха.

 Истинска баклава

3/ На 6 или 7 ден я заливаме със сироп, който е приготвен от захарта, водата, ванилиите и сокът от 1/4 лимон. Не е нужно да стискате лимона докрай. Сиропа е готов, когато капнем капка от него върху студена чиния. Почакме да изтине капката и обърнем чинията на 90 градуса. Ако капката се разлее бавно значи сиропа е готов. С горещия сироп заливаме баклавата.

4/Завиваме само с памучната кърпа едва, след час-два след заливането и оставяме да престои 3 дни. Накрая ви гарантирам, че резултатът ще е топяща се в устата баклава, която не е толкова сладка, че да те удари в главата, а е разкошна.

04.01.2012/ pancheto_75
КОЛЕДЕН КОНКУРС 2011

 

 

6 коментарaДобави коментар »

jdels

От jdels20.11.2015, 11:11 ч.

Не знам дали е това е "истинска" баклава, но да я оставя 6-7 дни така, няма да стане. Аз когато правя баклава си я пека веднага и става супер.

Виж всички коментари за "Истинска баклава".