Каперси

4 коментара0/5

Capperis spinosa L.

 


Използуват се недоразвитите цветни пъпки на многогодишното тревисто растение, стелещо се на дължина до 1,5 м„ наречено бодлив каперсник от сем. Капаридови. Диворастящо се среща в Алжир, Иран, Крим, Кавказ, Средна Азия. Култивира се в Южна Европа и Северна Америка.

Цветните пъпки се употребяват в прясно състояние, а у нас мариновани. Те са почти закръглени, малко сплескани, от едната страна са леко заострени, дълги до 1 см.

 

 

 

 • Доброкачествените пъпки в прясно състояние трябва да са цели, твърди, напълно затворени и с тъмен, масленозелен цвят.
  Те имат специфичен мирис (наподобяващ синаповия) и лют вкус.
   
 • След откъсване понякога пъпките стават кафяви, поради което се третират с медни соли, за да се обезцветят.
  Старите некачествени цветни пъпки са почернели омекнали и безвкусни.
  Стандартните изисквания за доброкачествена суровина допускат обезцветяването, но не и омекването.
   
 • На пазара се срещат няколко сорта каперси. Те се именуват според географския им произход. Така наречените немски каперси са пъпки на растението черна метла. Те имат по-различно устройство на чашката, венчето, затова фалшификацията се разпознава лесно.


 • В кулинарията като подправка каперсите се употребяват в супи, сосове, месни и рибни ястия, както и за приготвяне на месни студени ястия и туршии (на 1 блюдо от 4 порции се поставят не повече от 1-2 супени лъжици каперси).
   
 • Каперсите съдържат полифеноли, гликозидко свързано етерично масло, сапонини, алкалоиди (капарндин) и др.

  Те предизвикват отделяне на секреции в стомашно-чревния тракт (етерично масло), подпомагат организма в борбата му с болестотворните микроорганизми (полифеноли).
   
 • Витаминният им състав и отчасти флавонокдите ги правят полезна подправка и храна.
   
 • В медицината каперсите се употребяват като противомикробно и противоалергично средство, както и за лекуване на някои заболявания на нервната система (5-6 пъпки 2-3 пъти на ден след хранене).
   
 • Вместо каперси.
  Като заместител на каперсите в Средна Европа се приготвя марината от семената на блатника и от зелените плодчета на латинката.

  Каперсите не бива да се използуват при бъбречни, стомашни, чернодробни и жлъчни заболявания.
  Мариновани каперси

 

 

4 коментарaДобави коментар »

Катя

От Катя13.08.2011, 18:10 ч.

Нямаше да се включа,ако Ани не беше попитала защо не са полезни за черния дроб.Защото всяка дразнеща стомашно-чревния тракт подправка се изключва от диетата на болните от чернодробни заболявания.Не е добре с черния...

Виж всички коментари за "Каперси".