Левурда - див чесън

0 коментара0/5

Левурда е още една чудесна подправка в кухнята, позната още с името див чесън. Оказва се обаче, че много хора не познават вкуса и аромата на левурдата. Какво е характерно за дивия чесън и с какво да го приготвите?

Левурда - див чесън

Левурда е подправка с много имена. Най-известните от тях са див чесън, мечи чесън, самардала, черемуш. Подправката проявява характер и не се оставя да бъде култивирана. Може да бъде открита по сенчести и влажни места с богата, хранителна почва. Бере се от април до юни. От една луковица излизат по две големи листа, наподобяващи тези на момината сълза.

Именно заради външната прилика левурдата често е бъркана с красивото цвете и това създава реална опасност за здравето на хората, защото момината сълза е отровна. За да не се подведете и вие по общите им черти, потъркайте листата на растението. Ако е левурда, ще се разнесе аромат на чесън.

Освен уханието, левурдата е откраднала и вкуса на чесъна. Използваемите части на растението за готварски експерименти са луковиците и листата, но у нас се използват предимно листата. Дивият чесън в гозбите предизвиква интереса на „дегустаторите“, затова смело го използвайте както суров, така в ястия, минали термична обработка.

Добави описание

Левурда е чудесна съставка за студени сосове. Може да я използвате и вместо босилек за прочутия из цял свят сос Песто, а резултатът ще е също толкова вкусен, колкото оригинала. От левурда може да приготвите топла крем супа или да включите подправката към други зеленчукови супи (например от коприва или спанака) и месни бульони. Дивият чесън присъства също в рецепти за салати, варива, месни ястия, риба, тестени изделия, хляб.

С левурда може да овкусите салатата от зелени зеленчуци, таратора, огретена с картофи и броколи, спагетите с гъби, ризото със зеленчуци, вегетарианската пица, свинските пържоли, да завиете в нея пилешкото филе преди да го запечете или да използвате листата й за сарми. Добавете наситно нарязан див чесън към тестото за хляб или за солени мъфини.

В Швейцария използват левурда като храна за кравите, защото млякото, което после се получава има вкуса и уханието на чесъна и в последствие се превръща в ароматно сирене и масло. На някои места пък приготвят вино от див чесън, но то се използва предимно с лечебна цел. Листата на подправката се заливат с бяло вино, варят се, овкусяват се с мед и еликсирът е готов. Левурдата засилва апетита, помага при стомашни неразположения, хълцане, безсъние. Смятана е за изключително здравословна храна заради съдържанието на витамин С и на антиоксиданти.

В свеж вид подправката не е трайна, затова бързо я включете в менюто си. Предварително изсушена на сенчесто и топло място може да издържи до 2 години.

20.03.2014/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Левурда - див чесън".