Индийско орехче – универсалната подправка

0 коментара0/5

Вижте някои любопитни факти за индийското орехче, полезни съвети за съхранението му, както и към какви храни можете да го добавите. Вижте защо нарекохме индийското орехче универсална подправка.

Индийско орехче – универсалната подправка
Индийско орехче – универсалната подправка © istockphoto.com

Дървото на индийското орехче вирее в островите край Индонезия и в Карибския регион, особено на остров Гренада. До скоро Гренада произвеждаше 20% от индийското орехче в световен мащаб. Тук тази подправка е толкова на почит, че е част от националния флаг на Гренада. Подправката, позната днес като индийско орехче, всъщност са семената на дървото.

През вековете търговията с индийско орехче е носела добри пари на търговците, които продавали подправката в различни краища на света. В края на XVI и началото на XVII век тръгнала мълвата, че индийското орехче може да ви спаси от сигурна смърт заради чумата. Тогава продажбата само на една торбичка индийско орехче можела да ви осигури финансово доживот.

Индийско орехче – универсалната подправка

Ето така изглежда прясното индийско орехче

Отглеждането на дървото индийско орехче не е никак лесно и е процес, изискващ търпение. Между 7 и 9 години са нуждни на дървото да започне да дава плод. А едва 20 години след засаждането му, дървото достига пълния си капацитет на плодовитост.

  • Как да съхраняваме индийското орехче?

Нашият съвет е да си купувате цели семена индийско орехче, а не вече смляната подправка, за да се насладите напълно на вкусовите и ароматните му качества. Съхранявайте индийското орехче в плътно затворен контейнер. Индийското орехче се съхранява на стайна температура и далеч от влага и горещина. Затова избягвайте да държите индийското орехче над мивката или в близост до котлона. Не дръжте индийското орехче в прозрачен буркан, защото пряката слънчева светлина вреди на качествата му.

  • Индийското орехче в кухнята

Индийско орехче – универсалната подправкаНарекохме индийското орехче универсална подправка и сега сме готови да защитим твърдението си. Щипка от ароматната подправка можете да добавяте към любимите си сладкиши – пайове, торти, бисквити.
В същото време можете да използвате индийското орехче за овкусяване на зеленчуци. Особено много подхожда на моркови, картофи и броколи.
Обикновеният варен ориз ще придобие специфичен вкус и аромат, ако му добавите индийско орехче.

В същото време индийско орехче можете да слагате на агнешното месо или на различните плънки с кайма, които правите.

Поръсете с индийско орехче порцията паста и ще забележите колко много се променя вкуса й.

Може би най-силен е вкусът на индийското орехче в напитките. Добавете го към домашния горещ шоколад или към някой екзотичен коктейл, който приготвяте у дома.

22.10.2015/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Индийско орехче – универсалната подправка".