Топ ястия с домати

От 0 коментара0/5

Доматът е най-известният зеленчук на света. Всъщност, обаче доматът е плод, който ние консумираме под различни форми- на салата, в готвени ястия, на супи, като гарнитури и в основно ястие.

Топ ястия с домати
 © Сн.: iStock.com

Доматът е най-известният зеленчук на света. Всъщност, обаче доматът е плод, който ние консумираме под различни форми- на салата, в готвени ястия, на супи, като гарнитури и в основно ястие. Това объркване се е получило през 1890 г. когато Върховният съд на САЩ го нарича зеленчук за данъчни цели.

Плод е ядивната част на растението, съдържащ семена. Стъблото, листата или корена са зеленчуци.

Първите домати в Европа са жълти сортове, и са станали популярни през 1500 г. Друг любопитен факт е, че в началото хората се страхували да ядат домати, защото ги мислили за отровни, поради тяхната връзка с растението беладона.

Топ ястия с домати

Днес има познати над 10 000 разновидности, които се предлагат в разнообразие от вкусове и цветове, включително в розово, лилаво, черно, жълто, бяло. Разсад от домати се отглежда и в космоса.

 

Ето топ 5 на ястията с домати:

 

На първо място това е гаспачото. Най-популярната доматена супа в света, която се консумира в студен вид. Гаспачото е испанско национално ястие, което е разпространено по цял свят.

Топ ястия с домати

 

Доматена каша. В България, а и на Балканите, доматената каша е много популярно ястие, което е било типично за селските райони. Тя се прави от зелени домати.

 

Домати в салата. Определено, най-честото използване на доматите е в салати. Най-известната е салата „Капрезе”, която се състои от домати, моцарела и босилек.

Топ ястия с домати

 

Пълнени домати. Те могат да се консумират сурови или печени. Да ги напълните с постна плънка или с месо. Това ястие е подходящо както за предястие, така и за основно, а в суров вариант и като салата.

Пълнени домати>>>

Пълнени домати със сирене Крема>>>

Печени домати с песто>>>

 

Доматите под формата на сок. Доматеният сок и доматите присъстват в повечето рецепти за пица и паста. Доматеният сок е основна съставка и на един от най-известните коктейли в света - „Блъди Мери”.

Вижте също:

Какво ще стане, ако 60 дни пиетe доматен сок>>>

Още за: домати

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Топ ястия с домати".