Кестените – дар от есента

5 коментара0/5

По традиция разходките в хладните есенни вечери често са придружени от примамливия аромат на печени кестени. С тях лекуваме здравословни проблеми, гоним глада и умората. Кестените са ценен дар от есента.

Кестените – дар от есента
Какво трябва да знаем за кестените?

Кестените – дар от есентаИма два вида кестени:
  • Ядливизползва се в кухнята за приготвянето на различни ястия и гарнитури. Наричат го още сладък кестен. У нас от него най-много има по склоновете на Пирин и Западна Стара планина, край Берковица и Петрич.
  • Дивизползва се с лечебна цел. Познат е още като конски и не се яде, защото е отровен. Възникналите по естествен път в природата диви кестени са рядкост. У нас се срещат в Преславския балкан, край реките Струма и Места, около Котел. В градовете има изкуствено създадени видове, с които се залесяват паркове, алеи, улици. Те също могат да се използват в алтернативната медицина, но не се ядат.
Кестени за здраве

Кестените са богати на витамини А, В и С, съдържат полезни за тялото минерали – фосфор, калций, мед, силиций, флуор. Отразяват се добре на нервната система, гонят умората и се борят с есенната депресия. Освен това консумацията на кестени подобрява кръвообращението и намалява риска от съсирване на кръвта и образуване на тромби. Дивият кестен е разпространен в алтернативната медицина. От него се правят мехлеми, запарки, тинктура, които помагат при лечението на рани и изгаряния, при разширени вени, хемороиди и атеросклероза. Дивият кестен се среща и като съставка на маски и лосиони, приготвени в домашни условия. Те правят косата по-здрава и бляскава, а кожата – по-нежна и хидратирана.

Най-добре е кестените да се берат през септември и октомври – тогава са най-богати на здравословни съставки.

Кестените – дар от есентаКестени на трапезата

Преди много години, когато картофите още били скъпо и слабо познато кулинарно удоволствие, кестените задължително присъствали на трапезата, под една или друга форма. Най-често от тях приготвяли хляб - сухите кестени се стривали и се използвали за брашно, а понякога били смесвани с друг вид брашно, за да се получи по-голямо количество от ценната суровина. Но тъй като кестеновият хляб не бухвал колкото останалия, след време започнали да наричат кестените „храна на бедните“. Днес плодовете на кестеновото дърво са истинско изкушение за мнозина, един от най-ценните дарове есента. Макар да са калорични, те са идеалният завършек на разходката в хладните есенни вечери.
Кестените – дар от есента
Кестените могат да се ядат печени, варени, на пара, на барбекю, приготвени във фурната, както и под формата на каши, пюрета или гарнитури към месни ястия. Комбинират се със зеленчуци, гъби, месо, сметана и дори шоколад. В някои страни се използват като съставка в рецептите за изискани десерти или за шоколадови бонбони. Най-полезни са кестените на пара, тъй като запазват в най-голяма степен здравословните си качества. Трябва да знаете, че преди да пристъпите към топлинната обработка на кестените, задължително трябва да цепнете обвивката им откъм плоската част. Ако не го направите, ще се пръснат. Съхранявайте кестените на хладно, за да не се развалят.

Когато купувате кестени, гледайте те да са твърди, лъскави и да нямат разстояние между обвивката и вътрешността (да не се чува шум, когато ги разклащате). 

17.11.2011/ Христина Спасова

Рецепти с кестени:

Пиле с кестени и топено сирене
Кестени по швейцарски

5 коментарaДобави коментар »

ева

От ева15.12.2011, 14:02 ч.

Обожавам кестени, въпреки че са доста калорични. Предпочитам ги печени, след което се завиват в кухненска хартия за печене и се оставят да се задушат 15тина минути. Варени ги приготвям, когато са за гарнитура на дадено...

Виж всички коментари за "Кестените – дар от есента".