Храните, които не трябва да държим в хладилника

От 0 коментара0/5

Повечето от нас си мислят, че най-добрият начин да запазим дадени храни свежи по-дълго, е да ги сложим в хладилника веднага щом се приберем от пазар. Това обаче не важи за всички хранителни продукти.

Храните, които не трябва да държим в хладилника
 © istockphoto.com

Има храни, които се развалят по-бързо и по-бързо губят вкуса си, ако бъдат съхранявани в хладилник, пише Independent.

  • Домати

Поставянето на доматите в хладилника ще спре тяхното зреене и ще убие вкуса им. Според сайта за здравословен начин на живот mercola.com прибирането на доматите в хладилника променя тяхната химическа структура и намалява количеството на летливи съединения в плода, което именно води до промяната на вкуса.

Вижте също:

Топ ястия с домати >>>

Кулинарни идеи с 4 летни зеленчука >>>

Текстурата и цветът на домата също могат да се повлияят от държането им на хладно, като при тях дори могат да се появят „рани от студ“, ако се държат при под 5 градуса по Целзий. При тях повърхността на плода става размекната и може да се покрие с малки дупчици.

  • Картофи

Картофите трябва да бъдат съхранявани на хладно и сухо място – в хартиен плик или такъв с дупки, за да няма влага, но в никакъв случай в хладилник.

Вижте също:

4 бързи рецепти за вечеря >>>

Вижте любимите ни рецепти с картофи, споделени от ВАС, нашите читатели >>>

картофи

Съхранението им там може да превърне скорбялата в тях в захар, което от своя страна ще се отрази на твърдостта и на цвета им. Също така това влияе и на вкуса – заради увеличената захар те могат да станат по-сладки при готвене.

  • Лук

Ако лукът не е обелен, той се нуждае от хладно, проветриво и сухо място, а не от студен хладилник. По данни на американската Национална лучена асоциация лукът трябва да се съхранява в хладилник, само ако е купен обелен, нарязан или „се опитваме да удължим срока на годност на сладките или меки сортове лук с високо съдържание на вода“. Дори тогава обаче трябва да настроим хладилника на ниска влажност, за да остане лукът сух.

Нарязаният лук може да се съхранява в затворен съд до 7 дни

  • Хляб

Хладилникът е много неподходящо място за хляба. Поставянето му на студено може наистина да го запази пресен за по-дълго, но самото прибиране в хладилника прави точно обратното.

Какво да правим със сухия хляб - бързи рецепти >>>

Хладните температури, в сравнение със стайните, засилват кристализирането на нишестето, което увеличава и процеса, който прави хляба твърд и остарял.

  • Банани

Поставянето на зрели банани в хладилника може да помогне за задържането им в това състояние за няколко дни. Ако обаче плодът бъде сложен в хладилник докато все още е зелен и твърд, то тогава те изобщо няма да узреят, дори и след като бъдат извадени от него. Тогава и обвивката им ще стане тъмна.

7 причини да похапваме банани >>>

презрели банани

Бананите са тропически плодове и нямат естествена защита срещу студа в стените на своите клетки. Вместо това студът причинява разкъсването на тези стени, което води до „изтичане“ извън клетките на храносмилателните ензими. Това именно причинява и потъмняването на кожата на плодовете.

  • Чесън

Поставянето на чесън в хладилник или в найлонов плик може да доведе до мухлясването му.

Най-добрият начин за съхранение на чесън е като се държи на стайна температура на тъмно и сухо място, където има свободна циркулация на въздух.