Вино по последна мода

0 коментара0/5

Може би не харесвате София Копола нито като актриса, нито като режисьор – въпреки суперлативите за нейния филм „Изгубени в превода“. Но това не значи, че трябва да я пренебрегвате като ... вино.

Вино по последна мода

 „Виното – всичко, което трябва да знаем за него“ /“Книгомания“/Защото бутилките „София“ от избата на баща й Франсис Форд Копола са добро съчетание между цена и качество, твърди Катрин Кол в „библията“ на начинаещите сомелиери: Виното – всичко, което трябва да знаем за него“ /“Книгомания“/.

Тази книга не само дава полезни насоки за избора на вино, на мезета към него и на ритуали при поднасянето, но запознава читателя и със съвременните тенденции в производството и консумирането.

Виненият пазар също се влияе от модата, а жените вече са мнозинството от купувачите.

Да надникнем в холивудските изби

Режисьорът на „Кръстника“ и куп други добри филми наистина се е постарал да угоди на дамите с изискано небце и скромни доходи. 

 „София блан дьо блан“Най-популярното вино  от серията, посветена на дъщеря му, е „София блан дьо блан“ - свежо и леко шампанизирано, с  ароматен акцент от  пино блан. И не е за тежки сноби, те със сигурност биха предпочели по-скъпа бутилка от същата „филмова“ изба - например „Рубикон“ за 250 долара.

Дали виното на Джони Деп е по-добро от това на Жерар Депардийо? Дали Дрю Баримор е купила по-слънчеви лозя от тези на Антонио Бандерас? Сигурно е само, че винопроизводството се превръща в трайно холивудско хоби, но не е задължително да робувате на имена и марки, за да сте в час с най-интересните новости, пояснява Катрин Кол.  

Моля, налейте ми чаша айсуайн

Вече има сигурни знаци, че се завръща култът към сладките вина. Някои от най-интересните се правят от дълбоко замръзнало грозде и в момента са приоритет в Канада, където арктическите температури са винаги на една ръка разстояние. Факторът „студ“ е абсолютно необходим за производството на айсуайн или айсвайн, както му казват в Германия и Австрия.

Това вино се прави от грозде, оставено за късна реколта и изложено на измръзване, което го прави твърдо като камък. „Мраморните топчета“ се закарват в хладните изби, където ги изстискват още преди да са омекнали. Тъй като в този вид зърната дават само 15% от сока, изцеждан от гроздето в обичайни условия, „леденото“ вино все още е скъпо удоволствие.

И ти ли, Бруте?

Така сме свикнали с надписа brut по етикетите на пенливите вина, че не се и замисляме за неговото значение. Но тъй като през последните години търсенето на сухи пенливи вина се е засилило, вече се правят разлики между брют натюр и брют зеро, а това наистина са много фини нюанси. Супер сухите пенливи вина се произвеждат без процедурата дозаж – добавка на захар след вторичната ферментация. Не се срещат много често, но познавачите ги смятат за най-истинските представители на шампанското. По-надолу в йерархията са вината екстра брют, при които количеството на добавената захар е незначително.

А едно време всички марки шампанско се правели сладки (дус), за да допаднат на руските императори и благородници! Едва когато в средата на XIX век Луи Помери предложил за пордажба пенливо вино от категорията деми сек (сиреч почти сухо), британският и американският пазар обърнали сериозно внимание на шампанското.

пенливото вино

Днес пенливото вино се смята еднакво подходящо за всеки празничен повод: от победа на Формула 1 до сватбено парти, от посрещане на Нова година до празунване на Трифон Зарезан. Има само едно важно условие при употребата му: не го поднасяйте с десерта, ако не е съсвем сладко. Пенливите вина са най-подходящи за аперитив или заедно с вечерята.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Вино по последна мода".