Видове набухватели – разлики и приложение в кухнята

0 коментара0/5

Замисляли ли сте се каква е разликата между сода бикарбонат и бакпулвер? Кога да използвате амонячна сода и как да изберете дали да използвате прясна или суха мая? Научете малко повече за видовете набухватели и приложението им в домашната кулинария.

Набухватели
Набухватели © istockphoto.com

Що е то набухвател?

Набухвателите са химични съединения или естествени съставки, като прясната мая, бакпулвера, хлебната сода, които си взаимодействат с други съставки, за да произведат въглероден диоксид. Този процес помага на различните видове печива (сладки и солени) да бухнат по време на печене или друг вид термична обработка.

  • Сода бикарбонат

набухватели, сода бикарбонат, сода за хляб

Содата бикарбонат е алкална по природа. Това значи, че, за да може да действа като набухвател, тя има нужда от киселинен елемент – оцет или пък кисело мляко.

Ще забележите, че повечето рецпети със сода бикарбонат имат именно оцет, кисело мляко или лимонов сок. Ако  не съчетаете содата бикарбонат с киселинен продукт, печивото все пак ще бухне при термичната обработка. За съжаление обаче ще остане един неприятен и доста силен послевкус.

Содата бикарбонат се съхранява лесно, стига да е в плътно затворен плик/ буркан и на тъмно. Издържа дълго, без това да навреди на качеството й.

  • Бакпулвер

набухватели, бакпулвер

Бакпулверът е създаден на основата на содата бикарбонат. Той е смес от сода бикарбонат и суха киселина. Вероятно сте забелязали, че повечето видове бакпулвер са „двойно действащи“ - част от процеса се случва при смесване на бакпулвера със сухите съставки, част от бухването – след нагряване.

Бакпулверът е доста по-малотраен след отваряне на опаковката. Ако кухнята ви е по-влажна или просто съхранявате бакпулвера на подобно място, след няколко седмици няма да е толкова добър. За щастие бакпулверът у нас се продава предимно на еднократни дози от 8-10 гр.

  • Амонячна сода

Амонячната сода е друг набухвател, предшественик на содата бикарбонат. Амонячната сода се разгражда до газ при нагряване. Много хора я избягват, защото отделя неприятна миризма по време на печене. След изпичането на продукта (най-често сладки) ароматът на амоняк изчезва. И въпреки всичко амонячната сода е все по-малко използвана в кулинарията и готвенето с нея се възприема за демоде.

  • Мая

Маята е съставена от едноклетъчни организми, наречени saccharomyces cerevisiae. Този микроорганизъм се размножава бързо, когато го „нахраните“ със захар и го поставите във влажна и топла среда.

В магазините можете да откриете маята в две разновидности – суха и прясна. Сухата мая се нарича още активна. Тя се надига по-бързо.

Сухата мая се съхранява лесно и има дълъг срок на годност

набухватели, суха мая

Другата разновидност на маята е прясната мая. Ще я откриете в хладилните витрини на магазините, под формата на кубчета. Прясната мая най-често се поставя в чаша или купичка и се натрошава внимателно на няколко парченца. Към нея се добавя малко захар и топла, но не гореща течност – вода или прясно мляко.

Тя има много по-кратък срок на годност и трябва да се съхранява на хладно

набухватели, прясна мая, кубче мая

Ако прясната мая е започнала да се втвърдява и да става тъмно кафява, по-добре я изхвърлете, защото е малко вероятно да ви послужи

Любопитно: 18-20 гр прясна мая (1 кубче) = 2 1/ 4 ч.л.суха мая. В случай, че използвате дадена рецепта, в която е даден единият вид мая, а вие искате да използвате другия

07.04.2016/ Радослава Михайлова