Празник на карамела

От 0 коментара0/5

Карамелът е бежово до тъмно-кафяво вещество, което се получава от топлинната обработка на захар при 170 градуса. Той е основен сладкарски продукт, който се използва като добавка в пудинги и сладкиши, като пълнеж или като топинг.

Празник на карамела
Празник на карамела © Сн.: iStock.com

Думата идва от испанската Caramelo, заимствана от латинската Caramelus/захарна тръстика/, през 18 век. В сладкарската индустрия, днес честват празника на този продукт. Ето някои основни факти за карамела, подбрани от Foodpanda.

Карамелът се използва за оцветяване на някои продукти и напитки като Кока-Кола. В съвременните рецепти се използва глюкоза, заради по-лесното й карамелизиране.

Карамелените бонбони

Карамелените бонбони са едно от най-популярните лакомства в Америка и Канада.

Карамелът може да се използва за кола маска. Любимото сладко изкушение на българите е крем-карамел. Има теория, че карамелът е произведен за първи път от арабите.

Крокембуш (Croquembouche)

Крокембуш (Croquembouche)
 

Карамелът е една от причините да се увеличат вносът и производството на захар в Европа. Топ готвачите използват карамела за декорация, като правят различни форми.

Внимавайте с карамела, когато е горещ. Може да ви остави белези. През 2016 г. цвят карамел е един от най-актуалните в боите за коси.

чийз кейк с карамел

Това, което препоръчват сладкарите е да опитате един от най-вкусните десерти, а именно чийз кейк с карамел, който се е наложил успешно в елитните ресторанти в Италия, Франция и Германия. 

Карамелени ябълки

Карамелени ябълки

Още за: карамел

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Празник на карамела".