Правила при ядене на суши

0 коментара0/5

За какво служат клечките за суши? Трябва ли да добавяме уасаби към соевия сос и има ли значение в каква последователност ядем суши хапките? Вижте няколко любопитни правила при яденето на суши.

Правила при ядене на суши
 © istockphoto.com

Популярността на суши отдавна е надхвърлила границите на Япония благодарение на глобализацията. Вече суши ресторанти има във всички големи градове, а в по-малките се предлага като част от менюто. Както с всяка друга кухня, така и при японската има правила, които е добре поне да знаем. Ето и някои от любопитните правила и обичаи при ядене на суши.

Основни правила при ядене на суши

Малцина знаят, но според правилата за ядене на суши, суши хапките се взимат с ръка, а не с клечки. Клечките се използват за ядене на джинджифила и на сашими. Сашими са тънките резени сурова риба. Клечките се използват също така, ако искате да добавите уасаби към суши хапките.

Вижте също:

Кои са най-популярните видове суши? >>>

Когато ядете нигири суши (грубо обяснено това е топче ориз, върху което има скарида или тънко нарязана риба), потопете в соевия сос съвсем леко. При този вид суши не се предполага да напоите ориза със соев сос.

как да ядем суши, суши правила, суши етикет, нигири

Нигири

Напояването със соев сос ще развали целостта на суши хапката и ще развали балансирания вкус, който има. При нигири сушито хапката се поставя с рибата надолу. Рибата трябва да е първата съставка, която да докосне езика.

Суши се яде на една хапка. Проява на лош вкус и неуважение към суши шефа е да разделите хапката на две.

Уасаби

Уасаби е паста от корена на растението уасаби, което мнозина наричат зелен хрян. Уасаби се сервира като част от всяка порция суши. Вече споменахме как правилно да добавите уасаби на суши хапките, ако желаете. Имайте предвид обаче, че уасаби има много лют вкус в устната кухина, който обаче не слиза надолу по храносмилателната система и не дразни стомаха. Ако все пак прекалите с уасабито, ще облекчите дразненето, ако започнете учестено да дишате през носа.

Не е прието уасаби да се добавя към соевия сос, както мнозина правят!

уасаби, суши етикет, как да ядем суши, клечки за суши

Джинджифилът

Към всяка порция суши се сервира маринован джинджифил. Той служи за пречистване на вкуса. Можете да хапвате джинджифил, преди да преминете от един вид суши към друг или между отделните хапки. Имайте предвид обаче, че вкусът на маринования джинджифил е твърде силен.

Ако често ядете суши, може би сте забелязали, че има розов и бледо-жълто-бял джинджифил. И двата вида са вкусни, но обикновено розовият джинджифил е с по-мек вкус, защото е бил маринован по-дълго и към него е добавен оцветител, докато по-бледият има по-силен и според мнозина по-добър вкус.

джинджифил, суши, японска кухня, правила при ядене на суши, как да ядем суши, клечки за суши, соев сос за суши

Има ли значение в каква последователност ядем суши хапките?

Японската кухня е не само посветена на вида и вкуса на храната, но и на храненето като цялостно изживяване. Затова има значение в каква последователност ще ядете суши хапките.

Започнете със сушито с бяла риба - тя е най-лека. След това преминете към хапките с риба тон, след това - със сьомга.

Мисо супата

Мисо супата, традиционната японска супа, не е суши, но се предлага във всеки суши ресторант. Обратно на предположенията, мисо супата не е предястия. Според етикета тя се поръчва след основното ястие.

Научете повече:

Мисо - супа от Япония >>>

Интересното е, че е прието мисо супата да се пие директно от купата, а не с лъжица.

За финал:

Според суши готвача Коджи Сауада, чийто ресторант в Токио е носител на две звезди Мишлен, не трябва да се бавите много с яденето на суши. Колкото по-дълго суши хапките стоят на стайна температура, толкова повече се променя вкусът. Затова е по-добре да поръчвате суши на етапи, за да се насладите максимално на вкуса.

Истината е, че не можем да спазим всички стъпки от суши етикета. Правилата важат повече за най-луксозните суши ресторанти. Най-важното правило при ядене на суши е да се насладим на всяка хапка във вкусово и визуално отношение. Защото суши е изкуство за вкуса, но и за окото.

02.03.2017/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Правила при ядене на суши".