Рецептите на Ерос

0 коментара0/5

Претовареният стомах само пречи на любовта.


Умереност в яденето и така наречената храна на Афродита, ето залога за успех на образцовия любовник.
Хората отдавна знаят, че чревоугодничеството не влияе добре на любовните подвизи, защото нарушава душевното равновесие и пречи на ума.
Голяма грешка е преди сантиментална среща да злоупотребяваш с изяждането на телешки бифтек или сладко.
Препоръчват се храни, богати на минерални соли и белтъчини, повишаващи сексуалната активност.

Още древните са знаели различни ястия и треви, чиито специфични качества възбуждат чувствеността.
Съвременната медицина признава, че някои от тях действително съдържат вещества, сходни на хормоните, стимулиращи сексуалността.
Това са т. нар. афродизиаци (терминът води началото си от Афродита, гръцка богиня на любовта).
Колко са те? Безкрайно много...
Всеки народ и историческа епоха имат предпочитани афродизиаци, които използват. За да се възбуди, мадам Помпадур, фаворитката на Людвик XV, изпивала чаша какао с целина и ароматна амбра, вещество, което отделят от някои китообразни. Сега то може да се намери в аптеките във вид на таблетки. Вземат се за повишаване на тонуса и против физическа умора.

От древни времена целината се радва на чудесна репутация. Тя е съставна част на много еротични смеси.
Според едно предание вещиците натривали метлите си с мас, приготвена на основата на целина, която притежава: "съзидателна сила" и помага на желаещите да се отличат в любовното изкуство. Смята се, че такива свойства има и шоколадът.

"Някои жени препоръчват треви от рода на чубрицата, но те могат само да навредят, когато се прави любов.
Богинята на любовта не дарява с радостите си онези, които прибягват към такова насилие над нея. По-добре вземи голяма луковица от каквато и да е стимулираща трева, растяща в градината ти, няколко яйца и мед" - съветва Овидий.
Тревата, за която говори, е синап, смятан от древните римляни за най-силен стимулатор на любовта. Като говори за луковицата, Овидий има предвид розовия лук, който расте в Апенинския полуостров.
Жителите му твърдят, че омлет с розов лук може да събуди желание дори у тези, които са "заспали" преди много години.

Латинският поет Марциал също хвали "особената" сила на синапа и лука, но не отхвърля чубрицата. Той отбелязва, че за да се "охладят", твърде "страстните" трябва да ядат салата от маруля, смятана от древните гърци за симулиращо средство.
Използвали са я по време на празненствата в чест на Афродита и Адонис. Описвайки пиршествата сред природата, организирани от жриците на любовта, древните летописци изброяват и стимулиращите храни като парченца месо от яре, кокоше месо, прясно сварени яйца, "меки и потъващи като кълки на нимфа", патици и гъски, целина и салата от маруля.

Да се върнем към лука, които наред с другите храни е пренесъл през вековете славата си на подбудител на сексуално желание даже у възрастни мъже. Плиний Старши уточнява, че лукът тласка в обятията на Венера и най-безразличните мъже. Счита се, че лукът на глави, особено червеният, макар и да е труден за сваряване, е по-хранителен и освен това възбужда любовната страст.
Най-новите изследвания потвърждават верността на тези наблюдения.
Установено е, че лукът влияе върху хормоналното равновесие и подмладява организма.
Някои изследвания говорят, че в населените места, където хората традиционно ядат всекидневно лучена супа, хляб с лук, лук печен на въглени, продължителността на живота е по-голяма.

"За да се получи успех в интимните отношения е полезно всеки ден на гладно да се изяжда един жълтък или три дни подред да се ядат лук и яйца и тогава вие сами ще бъдете поразени от появилата се у вас сила и фантазия" - пише в една готварска книга от XV век.
Действително от Овидий до ден-днешен всички споделят мнението за стимулиращия ефект на комбинацията "яйца-лук".
В знаменития трактат на шейх Нафеаула "Изкуството на арабската любов" се дава съвет на жениха няколко дни преди сватбата да спазва диета, основана на печен лук и жълтици, а в известната индийска книга "Камасутра" съветват преди "незабравимата любовна нощ" да се изяде смес от сварен в мляко ориз с врабчи яйца, печен лук и мед.

Яйцата се смятат за силен "енергоносител" и прекрасен възстановител на силите след физическа умора.
Хенрих ІV, когото трудно можем да нарече светец, всяка сутрин изпивал чашка коняк, смесен с жълтък, а келтите, известни с войнствеността и страстта си, употребявали в голямо количество тъмна бира с жълтъци. И сега тези рецепти се смятат за много ефикасни.

' През 19 век един лекар беше писал: "Рибата и всички морски дарове винаги са се смятали за силни стимулатори в любовта." Известно е, че жителите на крайморските райони и всички любители на рибните ястия по правило имат многобройно потомство. Още древните римляни смятали, че рибата разпалва сладострастието. Добра репутация имат и раците, месото от акула, морските таралежи, лангустите, сепията и естествено стридите.
Обяснението трябва да се търси във високото съдържание на фосфор.

А какво да се каже за виното, смятано за задължителен атрибут на любовните игри? Тук е важно чувството на мярка, особено за мъжете, защото една чаша в повече може да разруши вълшебния замък, който любовникът с въжделение е издигал.

' "Има древно поверие, според което някои храни възбуждат половото влечение като например суровото месо, яйцата, стридите, пиперът, ментата, морковите и магданозът – пише Фройд. - Действително най-ефективните стимулатори са ръжените питки, тиквените семки, сушените плодове, гъбите, копривата, окапалите ябълки."

И така от древни времена хората се опитват да открият средства, за да постигнат максимален резултат в любовта. Дали пък, казва Фройд, това не е само плод на човешката фантазия. В едно обаче можем да не се съмняваме - в стимулиращото свойство на мускусния аромат.
Разказват, че тебризката джамия в Персия от XІ век е градена, като е използван разтвор, съдържащ мускус. И в наши дни, когато стените на джамията се нагреят от слънцето, те излъчват толкова силен аромат на мускус, че той разпалва у влюбените, намиращи се наблизо, неудържима страст...

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Рецептите на Ерос".