Тенджерата под налягане - практичната тенджера

1 коментар0/5

Знаем, че тенджерата под налягане  е бърза и икономична и че храната, приготвена в нея, е вкусна. Да добавим и това, че е полезна за здравето, тъй като съхранява ценните хранителни вещества.

 
Тенджерата под налягане - практичната тенджера

Тенджерата под налягане - революция в готвенето!

Практичната тенджера под налягане се появява през 1953 година във Франция и веднага става любима на жените, защото им спестява ценно време. От тогава до днес тя се променя с времето и днес е още по-лесна за употреба, а технически непрекъснато се усъвършенства.

Здравословна храна в тенджерата под налягане

Принципът на приготвяне на продуктите на пара позволява да се намали времето за топлинна обработка в сравнение с класическите методи. Парата съхранява хранителните вещества - продуктите запазват голяма част от витамините, олигоелементите и минералите си. Защо е така?
Съхраняването на витамините при зеленчуците е свързано с времето на приготвяне на храната. Същото е и с млякото - загряването му до 100 градуса в продължение на 20 минути води до загубата на голяма част от витамините, които остават съхранени при метода UHT, използващ висока температура само за няколко секунди. Друго важно обстоятелство е, че готвенето става с пара, а не с вода, която придава размекнат и непривлекателен вид на продуктите. Отсъствието на въздух води допълнително до запазване на ценните вещества.

Тенджерата под налягане - практичната тенджераЛесна употреба на тенджера под налягане

Има жени, които се ужасяват от тенджерата под налягане и я свързват главно със заплашителното й свистене, с парата, която превръща кухнята в хамам... Всичко това е останало в миналото.
Съвременните тенджери под налягане са лесни за употреба, бързо се научават правилата за обслужването им, а някогашните тромави капаци са много по-елегантни и при някои модели се манипулират с една ръка. Поддържането също е по-просто, освен ако не сте сложили прекалено малко вода и яденето се е захванало за дъното...
Днес тенджерата под налягане притежава различни програми за различни хранителни продукти. Тя съхранява два пъти по-голямо количество витамин С от микровълновата фурна или обикновения съд на котлона. В нея могат да се прилагат различни кулинарни методи - освен на пара храната може да се свари във вода, да къкри тихо, да се сложи направо замразена и т.н.

03.11.2012/Розали

 

1 коментарДобави коментар »

Георги Петров

От Георги Петров05.11.2012, 09:31 ч.

Еинственото предимство на тенджерата под налягане е економия на време. Останалото е блъф. Повишената температура в тенджерата ускорява готвенето, но допълнително унищожава витамините и ЕНЗИМИТЕ, което намалява...

Виж всички коментари за "Тенджерата под налягане - практичната тенджера".