Шампанско – питие за ценители

5 коментара0/5

Като всеки голям празник и новогодишната нощ се нуждае от гърмежа на шампанското, за да бъде отбелязана подобаващо. Всъщност напитката крие в себе си тайни, които малцина знаят. Едно е сигурно - шампанското е питие за истински ценители.

 

Шампанско – питие за ценители


Общо за шампанското
Шампанското е вид пенливо вино, произвеждано в областта Шампан, Франция и само шампанското от този регион има законовото право да се нарича така. За направата на напитката се използват няколко сорта грозде, които в едни случаи се комбинират, а в други - не.

Най-разпространената комбинация е между пино ноар и шардоне, но се срещат и варианти с пино мьоние.

Освен по неповторимия си вкус, това пенливо вино се отличава от останалите и по високата цена, която държи. Причината се крие в сложната процедура, през която питието минава, за да достигне абсолютното съвършенство.

За разлика от другите вина, за шампанското са характерни две ферментации, като втората е предизвикана изкуствено. При нея се отделят малки мехурчета въглероден диоксид и тъй като те няма къде да „избягат“, остават в бутилката, повишавайки рязко налягането в нея. Затова и стъклото, от което се правят бутилките за шампанското, трябва да е по-дебело.

Скъпата напитка се върти ежедневно под различен ъгъл, за да се натрупа в нея утайка, която после внимателно се отделя. В зависимост от степента на сладост и сухота се различават пет вида шампанско.

Шампанско – питие за ценителиШампанското – от вчера до днес
Водят се спорове относно произхода на шампанското. Има сведения, че производството на пенливо вино с търговска цел е започнало през XVI-ти век в Южна Франция, но това не е било шампанското, което виждаме днес.

Дълго време се е смятало, че питието е дело на един френски монах – Пиер Периньон, получил по-късно титлата „дом“.

Подобно на други велики открития и тук хората разказват, че дом Периньон случайно достигнал до етапа на втората ферментация и така получил шампанското, кръстено след време на негово име и което днес само „богоизбраните“ опитват. Постепенно той подобрил технологията, но основният му проблем бил, че не разполагал с подходящи бутилки, в които да съхранява пленителната напитка.

И тук се намесват англичаните, които изобретили бутилките с по-дебело стъкло, така че да не се пръскат от налягането, когато се напълнят с шампанско.

Когато пием шампанско
Шампанското е питие за ценители, затова към него се подхожда по-специално.

Ето какво трябва да знаете, когато пиете шампанско:

 • Общоприетата практика да се разклаща бутилката с шампанско, за да излезе после от нея обилна струя пяна, се смята от специалистите за истинско разхищение. По „правило“ питието трябва да се отваря внимателно, под ъгъл (около 45 градуса), за да остане непокътнато и да запази качествата си.
   
 • Преди да се сервира шампанското се оставя за няколко часа в хладилника.
   
 • Сервирайте напитката във висока стъклена чаша, за да се насладите по-дълго време на неповторимия й вкус и на гъделичкащите мехурчета. Чашите се пълнят наполовина.
Шампанско – питие за ценители


Любопитно за шампанското

 • Специалисти установиха, че шампанското е полезно за сърцето и мозъка.
   
 • Бутилките на скъпата напитка издържат на налягане, което е три пъти по-високо от това в автомобилните гуми.
   
 • Преди няколко месеца бе продадено най-старото шампанско. Бутилката, която е на 200 години, е открита в товар на корабокруширал кораб и е продадена за 30 000 евро.
   
 • Французите предпочитат скъпото питие по-младо, докато англичаните го обичат отлежало.
   
 • Шампанското е сред любимите напитки на Марая Кери, Виктория Бекъм, Джей Зи, Джак Никълсън.
   
 • Небезизвестната Мадам дьо Пампадур казва, че шампанското е единственото вино, което оставя жената красива дори след като изпие чашата до дъно.
   
 • Наполеон за шампанското - „Заслужаваш го, когато си спечелил. Нуждаеш се от него, когато си загубил.“

30.12.2011/Христина Спасова

Още за: шампанско

5 коментарaДобави коментар »

ева

От ева02.01.2012, 13:07 ч.

Съгласна съм с вас, момичета. Повечето хора не харесват шампанско или въобще пенливи вина, защото не са опитвали качествено такова, а продукти, които са на светлинни години. Шампанското за мен е едно от любимите ми...

Виж всички коментари за "Шампанско – питие за ценители".