Започнете деня с ароматно кафе!

7 коментара0/5

Който пие кафе, ще иде в рая, казват в Ориента. Това твърдение може и да е под въпрос, но ароматната напитка, „черна като дявола, гореща като огъня на ада, чиста като ангел, сладка като целувка", както я описва

Талейран се радва на милиони почитатели тук, на земята, благодарение на своите качества.
 

Започнете деня с ароматно кафе!


Споровете относно ползата и вредата на кафето продължават и до днес. Според учени от Германия и Япония дори само ароматът му помага на мозъка да се справи със стреса, предизвикан от недоспиване. Ако има хора, склонни да мислят, че кафето е вредно за здравето, редица научно доказани факти би трябвало да ги убедят в обратното.

 

 • Кафето повишава настроението и приповдига духа и самочувствието - това се дължи на съдържанието на допамин.
   
 • Изследване, направено от португалски учени, показва, че консумацията на кафе може да намали риска от развитие на паркинсонова болест. Според резултатите от изследването, публикувано в специализираното издание "Journal of Alzheimer’s Disease", пиенето по две-три чаши от кофеиновата напитка понижава риска от развиването на Паркинсон с една четвърт.
   
 • Кафето предпазва от цироза. Всяка допълнителна чаша кафе на ден намалява риска от алкохолна цироза на черните дробове с 22%. До такъв извод стигнали американските учени, публикували отчет от изследване на 125 580 мъже и жени в сп. Archives of Internal Medicine.
   
 • Кафето предпазва от кариес, стига да не се пие с много сметана, мляко и захар. В печените кафени зърна се съдържат специални вещества, които унищожават бактерията Streptococcus mutans, която е виновна за възникването на кариесите.
   
 • Учените от университета в щата Джорджия препоръчват през първата седмица от активни занимания със спорт да се изпиват по 2 чаши кафе преди загряването. Това потиска чувствителността към мускулната болка.

Според статистиката в света се изпиват годишно повече от 400 милиарда чаши кафе. Но за да е пълно удоволствието от кафето, то трябва да е с отлично качество и аромат.

Едно от важните условия, за да бъде кафето наистина  качествено и ароматно, е то да е добре пакетирано, казват специалистите. Защото именно опаковката съхранява аромата и вкусовите качества, на които обичаме да се наслаждаваме.

Какво се случва с насипното кафе, продавано от чувал?

 • Какво се случва с насипното кафе, продавано от чувал?Насипното кафе е с неясен произход (няма информация за вносителя/производителя, както и кой, кога и как е пекъл кафето) и липсва срок на годност (не се знае кога точно е било опечено).

 

 • Качеството на насипното кафе се влияе от лошите условия за съхранение - не се знае как и в какво е било транспортирано и къде е било съхранявано, преди да достигне до магазина.
   
 • Печеното кафе на зърна губи 30% от аромата си, ако се съхранява 3 дни в отворен съд след изпичането и до 56% от аромата си след втората седмица.
   
 • Насипното кафе престоява дълго в пряк контакт с въздуха, светлината, влагата и други миризми, а зеблените чували, в които се съхранява, събират прах и пускат власинки.
   
 • Не се знае къде е съхранявано, кога е отворено, колко човека са го пипали,.... останал ли е аромат. С други думи ние не знаем на какво ще се "насладим"? Но за всеки проблем има решение!

7 коментарaДобави коментар »

кака

От кака29.08.2011, 14:13 ч.

Кафето в опаковка няма никакъв ароматр просто е изветряло.Нали и то преди да го смелят е било в чували, да не би да е било в специална опаковка ? Всеки ден уж на промоция намаляват опакованото кафе Нова Бразилия, защото...

Виж всички коментари за "Започнете деня с ароматно кафе!".