Коктейлът – божественото питие

8 коментара0/5

Коктейлът, смятан за божествено питие, датира от стотици години, преминал е през различни модификации докато се превърне в идеалната разхлаждаща напитка за горещите летни дни.

Думата коктейл извиква в съзнанието всякакви асоциации, но основно те са свързани с празненства, развлечение и забавление. Коктейлът е смесица най-често от ром, водка, уиски, джин, текила, комбинирани с тоник, сок или някакво друго неалкохолно питие. Понякога се включва и трета съставка, която да придаде желания аромат на коктейла. Това може да е захарно кубче или някаква подправка например. В зависимост от съставките, коктейлите имат и различни предназначения. Те тонизират, отпускат, възбуждат апетита или служат за десерт след хранене.

Коктейлът – божественото питие


Съотношението на съставките в рецептата за коктейл трябва стриктно да се спазват. Ако няма изрични указания обаче, редът на смесването им е без значение.

Има стотици различни коктейли, но всички попадат в една от трите категории: дълги, къси или шотове. Дългите коктейли обикновено имат повече неалкохолни съставки и съответно имат по-ниско алкохолно съдържание. Късите коктейли залагат предимно на алкохола, смесен най-много с една безалкохолна напитка. Шотът пък е миниатюрен коктейл, съставен предимно от спиртни нaпитки и ликьори.

За да приготвите коктейл в домашна обстановка са ви нужни само шейкър, високи стъклени чаши, малко плодове и някоя и друга сламка.


Как да изберете чаши  за вашия коктейл?

Коктейлът – божественото питиеЧашата е важна не само за създаване на интересна и красива визия на коктейла, но и помага за съхраняването на вкусовите качества на напитката.


Чашите за шампанско са с тясно гърло, което запазва напитката газирана по-дълго време.

Мартини пък се сервира във високи чаши със столче, проектирани така, че държейки чашата да не можете да стоплите напитката  в нея. Подобен тип чаша се използва за Маргарита, но е подходяща и за Дайкири и други плодови коктейли.

Високите и широки, без столче, чаши се използват за всички видове дълги коктейли. Ниските и широки чаши пък се предпочитат за късите коктейли.

Чашите за шотове са малки, обикновено са по 25 или 50 мл, така че напитката в тях да е в достатъчно малко количество, за да се изпие на екс. За коктейли, при които е важен не само вкусът, но и ароматът, се използват предварително загряти чаши с широко гърло и обемна форма.

Топлината стимулира отделянето на аромата на напитката. Някои коктейли пък се нуждаят от предварително изстудяване на чашата, което най-често се постига с малко ледчета, поставени в нея за известно време.  

Каква е подходящата украса за вашия коктейл?


Коктейлът – божественото питие


Екзотичният вид на коктейлите се постига не само чрез колоритните им имена, красивите чаши, но и чрез богатата палитра от украси. Нужно ви е само малко въображение. Разнообразните сламки, хартиени чадърчета, пластмасови бъркалки във формата на палмички, коктейлни черешки и свежи плодове придават завършен, разноцветен и красив вид на коктейлите. Превръщат ги в истински произведения на изкуството, които привличат погледите.

За някои коктейли обаче украсата е съществена част от вкуса и аромата на напитката – зелена маслинка в сухото Мартини, резенчета лимони и изцеден лимонов сок в Куба Либре или пък ментови листенца в Мохито.  

Професионален и красив завършек на вашия коктейл може да бъде захаросването на ръба на чашата. Това не винаги е вид декорация, създаваща красива визия на коктейла. По-скоро е трик за обогатяване на вкусовите качества на напитката. Използва се при коктейла Маргарита, но захарта е заменена със сол. За постигането на този ефект първо потопете ръба на чашата в лимонов сок или вода, а след това – в захар или сол. Може да използвате и разбит белтък, което ще ви гарантира по-здраво полепване на захарта и солта по ръба на чашата.

14544_5.jpgЩе спечелите  овациите на околните и ако сервирате коктейл, чиито съставки не са смесени, а са разпределени на слоеве, разположени един върху друг в чашата. Това е възможно поради факта, че някои напитки са по-тежки и с висока плътност и остават на дъното на чашата, а други, които са по-леки, остават отгоре. Този ефект ще постигнете по следния начин:

1.Сипете първо най-тежката от всички съставки, като внимавате да не оливате страните на чашата.

2.Поставете малка лъжичка с дълга дръжка в центъра на чашата. Облегнете я на ръба на чашата, докато сипвате втората съставка надолу по дръжката на лъжицата. Би трябвало да се образува нов слой над първия.

3.Повторете същата процедура и ако искате да имате повече слоеве, но винаги всеки следващ слой трябва да бъде съставен от напитка с по-ниска плътност и тежест от тази в предишния слой.

4.Когато сте постигнали желания ефект, извадете внимателно лъжицата.

Имайте едно на ум, че колкото по-голяма е разликата в тежестта между две напитки, толкова по-лесно ще образувате два идеално разделени слоя. Също важно е да знаете, че колкото по-високо е алкохолното съдържание на едно питие, толкова по-леко е то. За ваше улеснение, в повечето рецепти за коктейли, съставните напитки са изброени в следния ред: от най-тежките към най-леките. За да предотвратите смесването на слоевете, сипвайте напитките от ниско, точно по продължението на дръжката на лъжицата.


Някои коктейли се поднасят фламбирани. При тях съдържащото се най-отгоре малко количество високопроцентов алкохол се запалва преди консумация. Това обикновено се прилага при шотовете, като след това съдържанието се изпива със сламка на екс.

Коктейлът – божественото питиеТеории за произхода на коктейла


Има няколко теории за произхода на коктейла, някои повече правдоподобни, други не чак толкова.

Едно от предположенията е, че името на напитката произхожда от френското coquetier – чаша за яйце, в която е сервиран първият коктейл The Sazerac.

Друга легенда говори, че родината на коктейла е Ню Йорк. Дъщерята на кръчмар решила да направи специално питие за баща си по повод прибирането му след дълго мореплаване. Със завръщането си, кръчмарят донесъл и петел-боец, а дъщерята решила да използва перата от опашката му (cock tail – петльова опашка), за да декокира напитката.

Мнозина обаче смятат, че коктейлът се е появил по време на сухия режим в САЩ през 1920 г. Нелегалното производство на нискокачествен алкохол процъфтява. За да подобрят вкуса му, барманите го смесват с всевъзможни напитки и го сервират в чаши за кафе, страхувайки се от властите.

Най-романтичната легенда датира от 1770 година, когато кръчмар изгубил любимия си петел и обявил, че дава ръката на дъщеря си на този, който намери и върне петела. Един ден в кръчмата пристигнал офицер, а в ръцете си носел прочутия петел, останал без опашка след бягството си.

Дъщерята на кръчмаря толкова се развълнувала, че без да иска смесила питиетата, които сипвала. Нарекли разноцветната напитка коктейл (от английски cock tail – петльова опашка).

20.03.2011/Ели Йорданова8 коментарaДобави коментар »

Evi

От Evi22.03.2011, 16:04 ч.

Моя най-любим е "секс на плажа". Божествен е точно както и секса на плажа :)

Виж всички коментари за "Коктейлът – божественото питие".