Как да изберем подходящото вино за различните ястия -II част

3 коментара0/5

В миналата част говорихме за различните видове риба, ракообразни и зеленчуци и вината, с които те се комбинират най-добре. Сега Somat Kitchen Culture продължава темата с не по-малко любопитни комбинации месо - вино.

Как да изберем подходящото вино за различните ястия -II частНека не забравяме, че всичко написано по-долу няма претенцията да бъде строго правило, а просто препоръка за удачни комбинации с богат послевкус и изискан привкус. Приятно четене!

Телешко

Колкото по-семпло е ястието, толкова по-разнообразен е изборът Ви от вина. Така например единственото условие, ако сте приготвили телешки пържоли на скара е виното, с което ги сервирате да е с богат и плътен вкус и да има достатъчно танини. В случая танините почистват езика ви от мазнините и Ви подготвят да се насладите изцяло на следващата хапка. Подходящи вина са Каберне Совиньон, Мерло, червено Бордо, Сира и Зинфандел, като последните две са особено подходящи ако ястието е леко пикантно. Ако ястието е задушено или със сос, може да се доверите на същите сортове, но без мерлото.

Свинско

На по непретенциозните ястия от свинско месо подхождат червени вина с ненатрапчив вкус. Тук обаче ако предпочитате, лесно може да комбинирате и с бяло вино, като подходящи в случая са Совиньон Блан, добре познатото Шардоне или сухо вино от сорта Ризлинг, в случай че искате да комбинирате пикантно свинско барбекю с вино. От червените вина лекият ягодов вкус на френското Божоле е повече от добър избор.

Агнешко

Високото съдържание на мазнини в агнешкото месо изисква вино с по-висока киселинност и съдържание на танини. Ако погледнем към италианските сортове безспорни фаворити са всепризнатото Бароло (или Барбареско). Неговият букет от аромати с дъх на пушено, нотки на роза и вкус на трюфели и ликьор ще допълнят идеално крехкото агнешко. Други подходящи сортове са френското червено Бордо и Каберне Совиньон. Като цяло правилото за „червено месо – червено вино” тук важи с пълна сила.

Пилешко

Тук опциите са доста разнообразни и варират спрямо начина, по който е приготвено месото. С по-плътни сосове, като сметанов, е добре да изберете и вино с по-силен вкус като Шардоне или Бяло бургундско. Пържените пилешки специалитети са тежка храна и е най-добре да се комбинират с по-леки вина, които имат повече „свежест”, като Совиньон Блан. Печеното пиле освен с бели сортове може да се поднесе и с червени – Риоха, Пино Ноар или Червено бургундско, като тези вина биха подхождали и на патешко или птичи дивеч.

Somat.bgНе забравяйте, че външният вид е не по-малко важен от самия вкус на ястията и напитките, затова се постарайте да трапезата Ви да е винаги блестяща и красива. Още за видовете ястия и вината, които им подхождат, може да научите в следващия материал на Somat Kitchen Culture.

Следва продължение...

3 коментарaДобави коментар »

++++

От ++++28.11.2010, 17:02 ч.

Всички споменати вина се произвеждат и в България. Полезна е статията.

Виж всички коментари за "Как да изберем подходящото вино за различните ястия -II част".