Най-добрите мазнини за готвене

0 коментара0/5

Супермаркетите преливат от различни видове мазнини за готвене. Кои обаче са подходящи за пържене, кои са овкусяване на салати, кои са здравословни и кои не толкова много. Вижте кои са най-добрите мазнини за готвене.

Най-добрите мазнини за готвене
 © istockphoto.com/ архив

Когато избирате каква мазнина да използвате, трябва да имате предвид дали ще я използвате за салата, пържене или печене. Някои видове мазнина стават по-вкусни при нагряване, докато други са крайно неподходящи за термична обработка, защото стават по-вредни и развалят вкуса на ястието.

Най-добрите мазнини за салати

  • Масло от ядки

Маслата от различни видове ядки (орехи, лешници и т.н.) добиват все повече популярност. Недостатъкът им е, че са малко по-скъпи, но пък са с доста силен вкус. Малко е достатъчно, за да придаде наситен вкус на всяка салата.

  • Тиквено масло

Още едно масло, подходящо за овкусяване на салати, е маслото от тиквени семки. Има силен вкус, много напомнящ на ядковите масла, за които вече споменахме. Друга популярна негова употреба е в т.нар. дипове и разядки.

тиквено масло

  • Кокосово масло

Кокосовото масло има екзотичен вкус и навлиза у нас с популяризирането на азиатската кухня. Често пъти се съчетава с различен цитрусов аромат за повече свежест.

Вижте също:

Кокосово масло - най-здравословната мазнина >>>>

  • Сусамово олио

Сусамовото олио е чудесно за овкусяване на зелеви салати. С него също трябва да сте внимателни, защото има силен вкус.

  • Зехтин Extra-Virgin

Зехтинът Extra-Virgin е добит чрез студено пресоване. Това значи, че са извличането на мазнината е използван само натиск, без каквато и да е термична обработка (която евентуално би намалила полезните му съставки). Зехтинът Extra-Virgin има ниска точка на димене (температурата, при която мазнината започва да отделя неприятен пушек), затова не се препоръчва за пържене например. Но пък е перфектната здравословна и лесна за купуване мазнина за овкусяване на салати.

зехтин

Какво е точка на димене на мазнината?

Когато говорим за термична обработка на храната, която включва мазнина, трябва да знаем каква е точката на димене (температура) на съответното олио/мазнина.

Мазнините с ниска точка/ температура на димене (като изброените по-горе) са по-подходящи за овкусяване на салати и ястия, след като са били приготвени. Мазнините с висока температура на димене се препоръчват за пържене и печене.

Най-добрите мазнини за пържене и печене

  • Кокосово масло

Според проучвания качеството на кокосовото масло не се разваля дори след 8 часа непрестанно пържене. Макар да има сравнително ниска точка на димене, кокосовото масло е най-здравословната мазнина за пържене. Да не забравяме, че е чудесен избор и за овкусяване на вече готови ястия/ салати. Кокосовото масло съдържа над 90% наситени мазнини, което го прави много "издръжливо"  на високи температури.

  • Мас

Добрата стара мас, с която нашите баби са готвили доста често, също е чудесен избор, когато говорим за пържене. Тя съдържа много наситени и полиненаситени мазнини, което значи, че е доста издръжлива на нагряване. Най-използвана у нас е свинската мас, но патешката мас е не по-малко вкусна.

Вижте също:

Свинска мас - полезна или вредна? >>>

  • Масло от авокадо

По-малко популярно, но много подходящо масло за пържене, маслото от авокадо започва да пуши едва при 270 градуса и придава дискретен ядков аромат на храната.

слънчогледово олио

  • Слънчогледово олио

Слънчогледото олио не е идеалният избор за мазнина за пържене, но достъпната му цена го прави предпочитана мазнина за много домакинства у нас. Рафинираното олио започва да пуши при температура 227 градуса, а нерафинираното (познато още като Шарлан)- едва при 107. Макар да се смята, че нерафинираното олио е по-полезно, когато говорим за пържене е добре да предпочетете рафинираното.

 

  • Рапично олио

Рапичното олио има специфичен вкус, но високата му температура на пушене го прави чудесен избор за пържене или печене. Заради по-острия си вкус е непопулярен избор за овкусяване на салати.

 

ВИД МАЗНИНАТОЧКА НА ДИМЕНЕ

Слънчогледово олио

225 градуса
Зехтин Extra-Virgin 165-190 градуса

Лек зехтин

240 градуса

Зехтин Помаче

240 градуса

Масло от гроздови семки

195 градуса

Свинска мас

185 градуса

Патешка мас

190 градуса

Сусамово олио

175-200 градуса

Кокосово масло

170-180 градуса

Краве масло

175 градуса

Палмово масло

230 градуса

Рапично олио

205 градуса

Масло от авокадо

271 градуса

Шафраново олио

266 градуса

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Най-добрите мазнини за готвене".