Мисо – супа от Япония

0 коментара0/5

Японската кухня предлага разнообразно меню от полезни и вкусни специалитети, сред които е и традиционната супа мисо. С какво ястието е толкова необикновено и какво е нужно, за да си приготвите мисо – супа от Япония?

Мисо – супа от Япония

Мисо – супа от Япония

Мисо е традиционна японска супа, която има различни вариации в зависимост от района, в който я консумирате. Мисо е и едно от най-популярните ястия в Япония и въпреки, че спада към категория супи, попада в закуската на почти всеки японец.

Супата мисо не се приготвя трудно, стига да разполагате с всички необходими съставки, типични за японската кухня. Основата, на която се прави ястието, е смесването на даши и мисо. Даши е вкусен бульон, приготвен понякога от сушена риба, друг път от сушени зеленчуци или водорасли. Продава се и разтворимо на прах. Мисо пък е популярна и изключително полезна японска подправка.

Вижте също: Мисо – японското чудо

Добави описание

Освен това се добавят предварително накиснати във вода водорасли уаками или специален сорт гъби – шийтаке. По желание може да сложите също зеленчуци като моркови, картофи, ряпа, лук, резени джинджифил или парченца пилешко месо, но най-често се добавя риба (пушен паламуд или сушени сардини). Японската супа мисо се овкусява още със сирене тофу и често се сервира в комбинация с топка бял ориз.

Супата мисо се сервира топла, но не гореща. Бульонът се изпива, а твърдите съставки се консумират с помощта на пръчици.

Добави описание

Рецепта за Мисо

В България приготвянето на японската супа мисо е трудно начинание, тъй като голяма част от автентичните съставки не се намират лесно. Затова някои използват заместители. Например вместо даши обикновен зеленчуков бульон или вместо водорасли – спанак. Но имайте предвид, че така се губи истинският вкус на традиционната мисо супа.

Необходими продукти:

 • 4 ч.ч. бульон даши
 • 3с.л. Мисо
 • 1с.л. Сушени водорасли уаками
 • 1 глава лук, нарязана на ситно
 • 1 морков, нарязан на кубчета
 • около 150г сирене тофу, нарязано на кубчета

Начин на приготвяне:

 1. В купичка накисвате сушените водорасли.
 2. След като сте нарязали зеленчуците, ги задушавате, за да омекнат.
 3. Загрявате бульона даши и прибавяте мисо подправката. Най-важното условие е да не оставяте сместа да заври, след като сте прибавили подправката!
 4. Сипвате в бульона зеленчуците и тофу сиренето. Накрая добавяте и водораслите.
 5. Махате от котлона и сервирате в купички.

26.09.2013/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Мисо – супа от Япония".