Кулинарно декориране – презентация в чиния

0 коментара0/5

Добрата презентацията и декорирането на едно ястие е също токолкова важна колкото и неговия вкус. Те придават изисканост и на най-просто блюдо и го превръщат в кулинарен шедьовър. Вижте на какво трябва да обръщате внимание, когато подготвяте презентация на ястие:

Кулинарно декориране – презентация в чиния
Кулинарно декориране – презентация в чиния © Сн.: iStock

Декорацията придава индивидуалност на ястието

Декорирането на едно ястие е основен аспект в гастрономията. Някои специалисти приемат презентацията на храната като метафора на начина на мислене на едно общество. В съвременните кулинарни практики при декорирането, семплите форми и изчистени линии са признак за качество и професионализъм. Стремежът е да се подчертае чинията, без тя да бъде претрупвана. Вдъхновението често идва от самите продукти, съставни части на ястието. Те биват презентирани по специален начин, като декоративната им функция пасва на смисъла вложен от готвача.

 

Начини за декориране

Възможностите за декорация са разнообразни, те зависят от рецептата, съставките и въображението на готвача. Необходимо е да се спазват няколко основни правила, които помагат за ориентирането в пространството, следенето на пропорциите, правилно позициониране на храната в чинията, подбирането на подходящите форми, продукти и цветове.

 

 

  • Експериментиране с формата

Формата на използваната чиния трябва да се взима под внимание, когато се подготвя презентацията на едно ястие. Така, например, ако използвате кръгла чиния трябва неизбежно да сложите приготвената храна в средата, а отстрани евентуално да украсите със сос и да завършите със стрък пресен магданоз или друга зелена подправка, която да изпълнява функцията на декоративен елемент. При триъгълните и квадратните чинни има повече възможност за артистизъм и развихряне на въображението. При тях могат да се използват диагоналните линии, които разчупват стереотипите и позволяват едно различно поднасяне на ястието.

 

 

  • Игра с цветовете

При декорирането в кулинарията особено важна роля имат цветовете. Те могат да изпращат конкретни послания до човека, за когото е предназначена чинията. Цветовете влияят на подсъзнателно ниво и познаването на тяхната символика е важно, за да бъдат съчетани успешно.

  1. Черният цвят, например, винаги е имал противоречива същност. Той едновременно има значение като знак на плодородието и на смъртта, на доброто и на злото. Един от най-популярните продукти с този цвят е хайверът, който има магически чар и действие на афродизиак.
  2. Златният цвят символизира свещенното, елегатността и неповторимостта. Подправката шафран е олицетворението на златото в кулинарията. Още през Античността в азиатските страни, шафранът се е използвал по три различни начина – в кулинарията, в магически ритуали и като терапевтично средство. Жълтъкът е друг специален хранителен продукт с жълто-златист цвят. Той символизира живота. 
  3. Зеленото и кафявото са цветове, които изразяват спокойствие, здраве, простота и уют. Ето защо зелените сосове и ароматните билки по подразбиране дават чувство за връщане към семейните корени и към природата.    

 

Виж още:

Молекулярна кухня – храната среща науката>>>

5 готварски техники, които всеки трябва да владеe>>>

 

 

14.01.2016/ Боряна Харлова

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Кулинарно декориране – презентация в чиния".