Когато готвим с вино – полезни съвети

0 коментара0/5

Как да използваме виното в кухнята и какво трябва да знаем, когато готвим с вино. Вижте някои трикове за готвене с вино. Когато готвим с вино – полезни съвети

Готвене с вино
Готвене с вино © istockphoto.com

В месеца на виното и любовта, няма как да не поговорим за виното и неговата употреба в кулинарията. От всички алкохолни напитки, виното намира най-широко приложение - използва се за придаване на вкус по време на готвене, за маринати и за направата на сосове.

Вино за здраве >>>>

По същността си виното е киселина. То помага храните да запазят сочността си, като в същото време подчертава и засилва вкуса им по деликатен начин. Ако готвите правилно с вино, това ще придаде дискретна кисела нотка на ястията и ще обогати вкуса им.

Кое вино е подходящо?

Много майстор готвачи признават, че за готвенето с вино не ни трябва висококачествен продукт. Дори по-обикновените вина ще свършат работа. Има обаче едно златно правило, в което се кълнат всички готвачи: Не готви с вино, което не би пил. Затова е добре да имате представа какво вино използвате в готвенето, за да постигнете максимално добър вкус. Това обаче не значи задължително да се втурвате и към най-скъпите бутилки. Намерете баланса.

Бялото вино е подходящо за бяло пилешко месо и за риба – леки вина за леки храни. Сухите бели вина също така са подходящи за приготвяне на различни бели сосове. Бялото вино е идеално и за приготвяне на различни сосове за паста. Червеното вино пък се съчетава идеално с телешко, свинско, патешко, както и за тъмни сосове

Готвене с вино - съвети

Кое вино е подходящо – опознайте вината

Порт – това вино има богат и дълбок вкус, леко сладникав. Подходящо е за ястия със свинско, в които обаче зеленчуците играят също толкова важна роля.

Шери – това вино е по-подходящо, ако искате да придадете дълбочина на задушени меса или супи

Мадейра – препоръчваме това вино за ястия, в които гъбите са главният герой

Марсала – марсалата е вино, подходящо за ястия от Средиземноморието

Гевюрцтраминер и Ризлинг ще придадат на ястията ви силен аромат на подправки. Могат да се използват във всички ястия, стига да ви допада острият вкус, който придават

Сира – това вино е идеално, ако приговяте печено телешко или агнешко

Готвене с вино - полезни съвети

Мариноване с вино

Виното е идеалната напитка за мариноване на меса. Престояването на месото във винена марината му придава богат вкус и го прави по-крехко. Танините във виното придават крехкостта и запазват сочността му по време на готвене.

Мариноване на месо - практични съвети >>>

Полезни съвети за готвене с вино

Когато готвите с вино не забравяйте, че трябва да оставите алкохолът да се поизпари. Това означава, че трябва да оставите виното за известно време на висока температура в съда, преди да добавите каквато и да е друга течност (вода, бульон и др.)

Ако смятате, че сте добавили твърде много вино към ястието, можете да туширате силния винен вкус, като добавите масло или зехтин за повече баланс. Това разбира се само ако рецептата го позволява

Сервирайте ястието с чаша от същото вино, с което сте готвили. Това ще придаде завършен вид на ястието ви.

04.02.2016/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Когато готвим с вино – полезни съвети".