Готвене в керамични съдове - какво трябва да знаем

3 коментара0/5

След бума на тефлоновите съдове за готвене, сега на мода са керамичните. Вижте какво трябва да знаете за керамичните съдове и готвенето в тях.

Готвене в керамични съдове - какво трябва да знаем
Готвене в керамични съдове - какво трябва да знаем

Керамичните съдове са новата мода в здравословното хранене. Когато готвите в керамични съдове, се използва малко мазнина, затова са препоръчителни за хора с проблеми с холестерола.

Предимства на керамичните съдове

  • В керамичните съдове храната се приготвя по-бързо, защото топлината се задържа по-дълго. Ястията стават по-бавно, но са винаги много вкусни
  • В керамичните съдове може да се готви без мазнина
  • Керамичните съдове се почистват много лесно, понякога дори само с домакинска хартия. Храната не залепва и не загаря

Как да готвим в керамични съдове?

Керамичните съдове се слагат винаги в студена фурна. Подобно на глинените съдове, ако сложите керамичните в загрята фурна, може да се напукат.

Готвене на сач >>>

Не е желателно да слагате керамичните съдове във фурна, по-гореща от 250 градуса.

Печене на сладкиши в керамични съдове

Ако печете сладкиши в керамични съдове, имайте предвид, ще трябва да адаптирате времето за печене. При кексовете например ще се наложи да увеличите времето с 5-10 минути.

При печенето на кексчета и суфлета, също ще трябва да предвидите малко по-дълго време за приготвяне. Колко точно, зависи от дебелината на формата, дали е керамична или с керамично покритие, както и на колко точно градуса печете сладкиша.

Керамични съдове срещу съдове с керамично покритие

Добави описаниеНе бъркайте керамичните съдове със съдове с керамично покритие. Керамичните съдове са по-плътни и по-тежки. Цената им е малко по-висока, но са добра инвестиция за всяка кухня. Керамичните съдове са на практика вечни – не се захабяват и покритието им не се разваля. Единственият недостатък е, че се чупят, ако ги изпуснете на теракот или цимент. При падане на килим е възможно да оцелеят.

Съдовете с керамично покритие са също доста удобни. И при тях няма нужда да ползвате мазнина и храната няма да залепне. Ще ги различите първо по това колко са леки и после по ниската им цена.

Съдовете с керамично покритие обаче не са толкова дълготрайни.

Възможно е покритието да падне много бързо. Трябва да сте внимателни, когато почиствате съдовете с керамично покритие. Ако опитате да използвате телена четка, може да се простите с покритието.

Особено неудобни са тавите с керамично покритие. Нормално е след като сготвите нещо в тавата, да можете да го разрежете, без да го местите в друг съд. Ако обаче сте малко по-невнимателни с ножа, веднага ще видите следите му по керамичното покритие.

А вие използвате ли керамични съдове и съдове с керамично покритие? С кои предпочитате да готвите?

27.02.2014/ Радослава Михайлова

Още за: готвене

3 коментарaДобави коментар »

Elieta

От Elieta14.09.2014, 09:13 ч.

"В керамичните съдове храната се приготвя по-бързо, защото топлината се задържа по-дълго. Ястията стават по-бавно, но са винаги много вкусни" - ??? Ся, по-бързо или по-бавно не можах да разбера??

Виж всички коментари за "Готвене в керамични съдове - какво трябва да знаем".