Дъска за рязане – съвети при избора и грижата за нея

0 коментара0/5

Има различни мнения за това кои дъски за рязане са най-екологични, хигиенични и щадящи остриетата на вашите ножове, но какво трябва да знаем, за да изберем най-добрата дъска и да я съхраним за по-дълго?

Дъска за рязане –  съвети при избора и грижата за нея
 © iStock

Материалът – дърво, бамбук или пластмаса?

Пластмасовите дъски се смятат за най-хигиеничните, особено предвид възможността им да се мият в съдомиялната машина. Истината, обаче е, че различни изследвания откриват по-голямо количество бактерии върху пластмасовите дъски в сравнение с дървените. Освен това след известен период от време, драскотините, които пластмасовите дъски получават от рязането с нож, се замърсяват и не могат да бъдат почистени.

Добави описание

Те водят неизменно и попадане на пластмаса в храната, която се реже върху тях. Ето защо този тип дъски, макар и най-достъпни са най-опасни за здравето и нямат място в кухнята ви.

Бамбуковите дъски са предпочитани от природозащитниците, тъй като са възобновяем ресурс, устойчиви са и не се нуждаят от химикали при обработването. Освен това, те абсорбират по-малко течности в сравнение с дървените дъски, ето защо се смятат за сравнително хигиенични.

Добави описание

Техният недостатък се явява твърдостта им. Бамбукът е 19% по-твърд от кленовото дърво, което го прави труден за рязане от нож. Всяка длъбнатина по дъската спира ножа  и му пречи да реже гладко.

Дървената дъска е кралицата в кухнята. Създадена от качествен материал, тя е практически вечна, помага на остриетата на ножовете да се запазят максимално дълго, а белезите изчезват с  времето и не позволяват в тях да се задържат храна и бактерии.

Добави описание

Дървета като акацията, тиковото дърво и клена, са  основата на най-висококачествените дъски за рязане. Това е свързано с тяхната същност – материалът е по-малко порест от другите видове дървета и това води до намаляване на абсорбацията на вода и бактерии. 

Още нещо:

  • Когато купувате дъска за рязане избягвайте тези, които имат крачета от едната страна. Това ще ви попречи да използвате двете лица на дъската.
  • Винаги избирайте по-голям размер дъска. Оптималната дължина е между 38 – 50 см.

Почистване

1.Дърво и бамбук

Ако използвате дъската за рязане на хляб или зеленчуци, избърсването с влажна кърпа обикновено е достатъчно. Ако обаче става дума за  месо или сочни, оцветяващи плодове, се налага да предприемете малко по-агресивни действия. За целата измийте дъската с топла сапунена вода и подсушете веднага. За упорити петна, поръсете дъската с едра сол и  натъркайте  повърхността с наполовин лимон.

2.Пластмаса

Както вече стана ясно, пластмасовите дъски се почистват най-добре в миялна машина. Ако не разполагате с такава, почистете дъската с гореща сапунена вода.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

 

10 грешки, които допускаме в кухнята >>>

 

 

Грижа за дъската за рязане

Пластмасовите дъски не могат да възвърнат първоначалния си вид, каквото и да правите. Ето защо е най-добре, ако ги използвате да ги сменяте често, веднага щом дръскотините от рязане станат явно забележими.

За дървените дъски можете да използвате следните хитринки, за да подобрите състоянието им след дълга употреба:

  • За дръскотини – ако дъската е силно надраскана вземете шкурка и изпилете повърхността, докато не стане отново гладка. Сле това почистене праха и измийте дъската.Добави описание
  • Ако се е деформирала – има вероятност формата на дъската да се изкриви, ако повърхността и е била силно навлажнена. За да възвърнете формата и поставете влажна кърпа върху мястото и изгладете с ютия. След това поставете нещо тежко и оставете, докато изсъхне напълно
  • Ако мирише - за да премахнете миризмата от дъската за рязане изтъркайте повърхността със сол и половин лимон. За по-упорити миризми като тази на чесъна, настържете половин ябълка или картоф и оставете върху дъската за няколко минути. Ензимите, които се съдържат в ябълките и картофите, улавят миризмата и я премахват от дървената повърхност. След като мине определеното време, измийте добре с топла вода и подсушете. 

26.01.2017/Боряна Харлова