10 кулинарни термина, които трябва да знаем

0 коментара0/5

Поширане, сотиране, фламбиране, готвене су-вид и още. Вижте 10 кулинарни термина, които всеки любител готвач трябва да знае.

10 кулинарни термина, които трябва да знаем
 © istockphoto.com

Ако обичате да експериментирате в кухнята, то със сигурност често се ровите за рецепти. В тях неминуемо срещате различни кулинарни термини, които звучат много сложно. Всъщност зад повечето от тях се крият популярни готварски техники. За да ви помогнем в "разшифроването" на кулинарния код, подбрахме и обяснихме 10 кулинарни термина, които всеки е добре да знае, особено ако обича да прекарва време в кухнята.

Сотиране

Сотирането е готвене в тиган или друг отворен съд на висока температура. При сотирането се използва много малко мазнина, за разлика от пърженето например. Думате сотиране или соте идва от френски и буквално означава "скачане". Използва се, защото готвачите често разклащат тигана леко, карайки храната да подскача, за да не залепне за тигана.

Ру

Ру се нарича сместа, която се получава от комбинирането на равни части мазнина и брашно. Важно е теглото в грамове на двете съставки да е еднакво. Сместа Ру се използва за сгъстяване на сосове и супи.

Бланширане и шокиране

Бланширането е процес, при който храна (най-често зеленчуци) се слага за крако време във вряща подсолена вода. След това храната се "шокира" в леденостудена вода, което спира процеса на готвене, оставяйки я полуготова. Бланширането и шокирането също така се използват, ако искате определена храна да има свеж вид, без да е пресготвена (преварена, с пихтиеста текстура).

Поширане

Поширането е варене на храна в гореща вода, но на тих огън. Важно за поширането е водата да къкри. Често пъти се налага да сте на котлона и да регулирате температурата по време на готвенето. Поширането е подходящо за готвене на пилешко месо, риба и зеленчуци.

Много популярно е поширането на яйца, особено при приготвянето на яйца "Бенедикт". Полезен съвет при поширането на яйца е да добавите малко оцет към водата, преди да поширате яйцето.

Вижте също:

Рецепта за яйца по бенедиктински >>>

5 готварски техники, които всеки трябва да владее >>>

поширане, поширани яйца, готварски техники

Редуциране

Редуцирането е процес, при който определена течност, най-често сос, се сгъстява чрез изпаряване върху силно сгорещен котлон. При редуцирането върху тигана/ тенджерата няма капак. Редуцирането също така прави вкуса по-наситен.

Фламбиране

Както почти всички кулинарни термини и този произлиза от френски и означава "пламнал". Фламбирането е процес, при който в горещ тиган се добавя алкохол (най-чести ликьор или бренди) и вследствие на това се появяват пламъци. Те угасват след изпаряване на алкохола, оставяйки у фламбираната храна дискретна ароматно-алкохолна нотка.

фламбе, фламбиране

Ал денте

Ал денте в превод от италиански буквално означава "на зъб". Ал денте е начинът, по който италианците предпочитат да хапват пастата. Когато определена паста е приготвена Ал денте, тя може да ви се струва дори леко сурова, защото при отхвапване се усеща малко по-твърда.

Вижте също:

Най-често срещаните грешки, когато готвим паста >>>

Жулиени

Жулиени е термин, който много хора познават, защото отдавна е навлязъл в ежедневния език. Жулиени наричаме начина, по който се режат зеленчуци, за да се получат тънки и продълговати пръчици.

жулиени

Друг по-малко познат термин е шифонада. От френски означава "на панделки". При него взимате продуктите, които ще режете и ги "навивате" до получаване на стегнато руло. След това ги режете на тънко, до получаване на т.нар. панделки. Рязането шифонада е подходящо за приготвяне на пролетни салати с маруля например.

Емулсия

Емулсията е получаване на хомогенна смес, най-често от две съставки, които не се смесват лесно. Обикновено емулсиите се получават чрез много интензивно бъркане или разклащане. Емулсия например е смесването на оцет и олио за салатен дресинг. 

Су вид

Су-вид е вид готвене, при което храната се затваря във вакуумиран плик с помощта на специален уред за готвене су-вид. След това пликът се поставя във вода и се готви на ниска температура.

Научете повече:

Су вид - готвене във вакуум >>>

Смята се, че приготвените храни по метода су-вид са крехки и с много концентриран вкус.

27.04.2017/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "10 кулинарни термина, които трябва да знаем".