10 грешки, които допускаме в кухнята

0 коментара0/5

Готвенето има свои основни правила, които трябва да следвате, за да е удоволствие целият процес и крайният резултат да бъде ефектен и вкусен. Вижте 10 често срещани грешки, които допускаме в кухнята

10 грешки, които допускаме в кухнята
 © istockphoto.com

1. Не четете рецептата докрай, преди да започнете да готвите

Не всички рецепти са написани последователно. Много начинаещи готвачи любители правят грешката да не прочетат цялата рецепта, преди да започнат да готвят. Добре е внимателно да изчетете както нужните съставки, така и инструкциите за приготвяне. Така ще проверите дали имате всичко необходимо и ще прецените най-добрата последователност за приготвяне на ястието.

2. Не използвате дъска

Честа грешка, която любителите готвачи допускат, е че режат продуктите в ръка. Нашият съвет е винаги да използвате дъска за нарязването на продуктите. Така освен че е по-безопасно за вас, продуктите ще бъдат нарязани равномерно, което е важно както за приготвянето, така и за естетиката на ястието.

Любопитно: Добре е да имате отделна дъска за пилешко месо. Ако на една и съща дъска режете пилешко месо и зеленчуци, има опасност от пренасяне на бактерии

3. Не използвате остър нож

Малко неща в кухнята са по-опасни от затъпен нож. Ако не преди всяко готвене, то поне веднъж-два пъти месечно е добре да острите ножовете у дома. Също така е добре да имате различни видове ножове за рязането на различни видове храни. Също така е хубаво да имате една ножица, която да използвате само в кухнята.

10 грешки, които допускаме в кухнята

4. Работите, без да поддържате ред

Неопитните в кухнята, често работят, без да поддържат ред около себе си. Преди да започнете да готвите трябва да подредите всичко необходимо. Добре е да имате и плик или пък чиния, в която да събирате отпадъците. Колкото по-организирано готвите и колкото по-чист поддържате плота, толкова по-бързо и лесно ще се случва целият процес.

5. Добавяте продуктите към студен тиган

Често срещана грешка при много начинаещи готвачи е, че добавят съставките, преди тиганът да се е сгорещил. Добавятенто на продуктите към студена мазнина, ще направи ястието по-мазно, защото съставките ще попият от мазнината.

6. Готвите месото, веднага след като го извадите от хладилника

Никога не гответе месото, независимо от вида, или рибата директно от хладилника. Много вероятно е крайният резултат да е прегорено месо отвън и сурово отвътре. Винаги вадете месото 15-20 минути, преди да започнете да го готвите. Когато месото е на стайна температура, се готви по-равномерно.

7. Не овкусявате храната, докато готвите

Ако искате ястието да е вкусно, трябва да го овкусявате, докато готвите. Подправянето на храната по време на готвене, ще помогне за подчертаване на естествените й вкусове. Това важи особено за приготвянето на месо. Подправянето трябва да се случи по-скоро в началото на готвенето, отколкото в края.

10 грешки, които допускаме в кухнята

8. Не опитвате храната, докато готвите

Честа грешка, която начинаещите готвачи допускат, е, че не опитват храната, докато готвят. Съветваме ви да дегустирате храната в процеса на готвене. Ястието е по-вусно, ако подправките са били добавяни по време на готвенето.

9. Препълвате тигана

Честа грешка е препълването на тигана по време на готвене. Ако дадена храна трябва да се запече на тигана и сте сложили твърде много, вместо да се запича, тя ще започне да се задушава и крайният резултат съвсем няма да е това, което очакват и търсите.

Съвет: Когато готвите няколко парчета месо/ риба, внимавайте парчетата да не се допират и между тях да има разстояние, за да може да се сготви равномерно

10. Не оставяте месото да почине, преди да го сервирате

Понякога в бързината и нетърпението си да ядем, разрязваме и сервираме месото веднага след като го извадим от фурната/ тигана/ грила. Добре е да оставяте месото да почине, преди да направите това. Така соковете ще останат него, вместо да се разлеят по дъската за рязане

Съвет: Оставяйте месото да почине 5 минути, преди да го разрежете. За цяло печено пиле, това време е около 15-20 минути

19.05.2016/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "10 грешки, които допускаме в кухнята".