Златни правила за приготвянето на перфектните сладки

0 коментара0/5

Независимо дали имате любима рецепта за сладки, която приготвяте постоянно, или обичате да експериментирате с нови вкусове, има златни правила, които важат за всеки, докоснал се до сладкарството. Разберете къде се крие тайната при приготвянето на перфектните сладки:

Златни правила за приготвянето на перфектните сладки
 © iStock

Използвайте продукти, които са достигнали стайна температура

При приготвянето на сладки и особено важно използваните продукти да не се смесват , когато имат голяма разлика в температура. Така рискувате да не постигнете правилната консистенция на тестото и крайния резултат да не е очаквания. Винаги изваждайте предварително необходимите съставки преди да започнете готвенето и ги оставяйте да достигнат до стайна температура. Това правило е основополагащо при повечето рецепти, но разбира се има и изключения, които изрично трябва да са отбелязани в рецептата.

Винаги проверявайте годността на съставките

Една от често срещаните причини, сладките да не станат перфектни е, защото бакпулвера или содата бикарбонат са с изтекъл срок на годност. Винаги проверявайте датата, която е посочена на опаковката. Ако не сте сигурни, можете да направите следния тест:

Добавете содата към съд с оцет или бакпулвера към чаша с гореща вода. Ако не се получават балончета значи продуктът е с изтекъл срок на годност.

Добави описание

Не бързайте да включвате фурната

Загрейте фурната около 10-15 минути преди да започнете печенето. Прекалено горещата или студена фурна не само може да ви заблуди по въпроса с времето за печене, но и да наруши структурата на готовите сладки. Винаги се придържайте към това правило, освен ако в рецептата изрично не е посочено да не загрявате предварително фурната.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

 

4 рецепти от сладкарските книги на баба >>>

 

 

Съвети при печенето

  1. Сладките винаги трябва да са с еднаква дебелина и ширина, така че времето за печене, от което се нуждаят да е едно и също.
  2. Оставяйте място между сладките в тавата. Основното правило е 5 см между отделните сладки. То обаче е ориентировъчно и в зависимост от вида на тестото и големината на отделните сладки разбира се е възможна промяна в големината му
  3. Следете времето за печене и използвайте точен таймер. Винаги проверявайте сладките при минимум времето за печене, посочено в рецептата. Дори една минута може да дели идеално изпечените сладки от изгорелите.
  4. След като извадите готовите сладки от фурната, не забравяйте да ги прехвърлите в подходящ съд. Ако оставите сладките в тавата те ще продължат да се готвят и могат да променят вкуса си.

Добави описание

Как да направите изсъхналите сладки отново меки?

Един от начините да направите сладките отново меки и сочни, е да сложите парче пресен хляб или ябълка в кутията, в която ги съхранявате. На следващия ден ще откриете сладките, които на вкус ще бъдат като току що изпечени.

За онези от вас, които търсят мигновен резултат предлагаме алтернативен вариант – поставете сладките в микровълновата и до тях поставете чаша с вода. Включете уреда на по-ниска степен на топлина за няколко минути. Проверете след около минута. Времето, което се изисква, зависи от големината на сладките.

06.04.2017/Боряна Харлова