Златни правила при пържене

0 коментара0/5

Вижте кои са златните правила на пърженето,с помощта на които ще можете да приготвяте вкусни, питателни и здравословни ястия:

Златни правила при пържене
 © istockphoto.com

Повсевместно пърженето се нарежда сред най-вредната техники за обработване на храната. Тя е основа при приготвянето на менюто в така популярните фаст фуд заведения и се счита за опасна за човешкото здраве. Истината е, че пържената храна може да бъде също толкова здравословна и питателна като печената и варената, ако биват спазвани някой основни правила. Ето за какво трябва да внимавате, когато пържите:

Избор на мазнина

Мазнината, която използвате за пържене трябва да се избира в съответствие със способността и да издържа на висока температура.

Добави описание

Това се отнася до максималната температура, при която мазнината е използваема и безопасна. При преминаване на тази граница, мазнината започва да гори и да освобождава вещества, които са токсични за организма.

Слънчогледовото олио безспорно е най-разпространено и предпочитано, тъй като на практика няма вкус и не влияе върху вкуса на храната. Фастъченото масло и зехтинът се считат за едни от най-безопасните мазнини, тъй като не горят и над 200 градуса, не съдържат холестерол и са с ниско съдържание на наситени мастни киселини. Те обаче неизменно имат особен аромат и вкус, който променя крайното ястие и са по-скъпи в сравнение с олиото. 

За най-добрата мазнина за пържене е считана свинската мас.  В контакт с храната тя има способността да се втвърдява, като по този начин се абсорбира в пъти по-малко и прави пърженото ниско калорично. От друга страна обаче, свинска мас е богата на наситени мастни киселини и холестерол.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Темпура - магията на японското пържене >>>

Количеството мазнина

Помнете, че за правилното пържене е важно да не пестите от мазнината. Покриването на храната с мазнина е от особено значение. Пърженето в малко мазнина почти винаги не приключва успешно – резултатът е мазна и слепена храна.

За да постигне хрупкава текстура и да ограничите максимално попиването на мазнината във вътрешността на храната, количеството мазнина, която използвате трябва да е 10 пъти повече от теглото на храната.

Това предотвратява слепването между отделните парчета и понижаването на температурата на мазнината в тигана.

Избор на тиган

Добави описание

Стоманата и желязото са двата материала, които позволяват топлината от котлоната да се разпространява равномерно.

Това позволява постепенното загряване на мазнината и най-ефективно пържене на храната.

Поради тази причина тигани направени от тези материали са най-подходящи за пържене.

Температура на мазнината при пържене

Проверката на температурата на мазнината не само предотвратява отделянето на вредни субстанции по време на готвене, но също така дава възможност на храната, да придобие хрупкава текстура, без да прегори и да се напои с мазнина.

Добави описание

Оптималната температура за пържене е 180 градуса. По-ниската или по-висока температура крие рискове не само за вкуса, които ще придобие храната, но и за нейните полезни качества. Проверката най-лесно и точно може да се осъществи чрез термометър за готвене.

Подправяне преди пържене

Никога не солете храната преди да я сложите в тигана. По този начин рискувате да не се получи хрупкава, а слепната и мазна текстура, тъй като солта позволява да навлиза повече мазнина във вътрешността на храната.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 5 готварски техники, които всеки трябва да владее >>>

Температура на продуктите преди пържене

Преди пържене оставете продуктите да достигнат стайна температура и да бъдат максимално сухи. По този начин вероятността температурата на мазнината да се понижи намалява, а пърженето е по-бързо и ефективно

Съвети след пържене

Добави описание

  • Консумирайте пърженета храна непосредствено след приготвянето и. Така няма да загуби хрупкавостта си.
  • Не я претопляйте повторно, защото рискувате мазнината да започне да отделя вещества, които да придадат горчив вкус.
  • Никога не покривайте изпържената храна с капак. Така влагата от топлата храна ще накара хрупкавостта да изчезна, а мазнината да попие във вътрешността.
  • Винаги поставяйте пърженото върху метална решетка или кухненска хартия, непосредствено след изваждането им от тигана, за да редуцирате максимално мазнината.

20.04.2017/Боряна Харлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Златни правила при пържене".