Ватикански хляб

3 коментара0/5

Напоследък манията по правенето на ватикански хляб напълно превзе кухнята на съвременната домакиня. Какво му е специалното на този ритуален хляб и какви са инструкциите за приготвянето му?

Ватикански хляб

Правилата на ватиканския хляб

Ватиканският хляб е наричан още хляб на желанието или хляб на щастието, защото ако следвате идеята му, той ще ви изпълни едно желание. Приготвя се също за здраве и късмет на всички в семейството, затова накрая всеки трябва да опита от него. Ватиканският хляб се прави веднъж в живота и обикновено се приготвя предимно от по-зрели и мъдри хора. Така че преди да се захванете с него, хубаво обмислете желанието си. 

Ватикански хляб не може да си направите сами – трябва някой първо да ви даде закваска. А после от вашето тесто, вие да отделите 3 части за трима приятели, на които вие да предадете закваската, иначе желанието няма да се сбъдне.

Идеята на хляба на щастието е да получаваш и да даваш добро на хората. Предаването на закваската трябва да става с добри мисли, иначе лошото ще се стовари върху вас. Докато приготвяте ватиканския хляб, трябва да вярвате в неговата сила и да мислите за нещо хубаво.

Добави описание

Как се прави ватикански хляб?
Ватиканският хляб всъщност на вкус наподобява кекс, сладък хляб. Сместа се държи в стъклен или керамичен съд и се приготвя по специална схема. Цялата процедура отнема една седмица, като началото е хубаво да бъде дадено в понеделник.

В понеделник (или първия ден на приготвяне) добавяте към вече дадената ви закваска 250г захар, без да я разбърквате. Покривате съда с капак или прозрачно фолио и го оставяте на стайна температура. Именно на този ден трябва да си намислите желанието.

Във вторник към сместа се добавят 250мл сварено и добре охладено прясно мляко. Отново не разбърквате, а само покривате съда.

В сряда слагате към сместа 250г брашно. Пак не разбърквате, а захлупвате.

В четвъртък разбърквате сложените до момента съставки с дървена лъжица, докато се получи хомогенна смес. Докато бъркате, трябва да мислите за нещо хубаво, да наричате сместа поименно на членовете на семейството, за да са здрави.

В петък добавяте нови 250г захар, 250мл прясно мляко, 250г брашно и разбърквате. Не се изненадвайте, че дозата става по-голяма, защото именно на петия ден трябва да я разделите на 4 части. Едната остава за вас, а другите три сипвате в стъклен съд (може буркан) и трябва до една седмица да ги раздадете на ваши близки.

В събота слагате останалите съставки на ватиканския хляб:

  • 250г брашно
  • 250мл олио
  • 3 яйца
  • половин пакет бакпулвер
  • 1 пакет ванилия, 1с.л. счукани орехи
  • 1/2ч.ч. стафиди
  • 1 кафена лъжичка канела
  • половин натрошен шоколад.

Разбърквате съставките и изливате сместа в кексова форма. Печете на предварително загрята на 170 градуса фурна около 45мин.

14.08.2014/ Христина Спасова

3 коментарaДобави коментар »

mainecoon68

От mainecoon6814.08.2014, 14:20 ч.

Kato zialo rezeptata zvuchi vkusno - sega ostava I da ia opitam! :)

Виж всички коментари за "Ватикански хляб".