Съвети за домашен сладолед

0 коментара0/5

През лятото сладоледът е най-сладкото спасение от жегите. А още по-вкусен е, ако е направен у дома с полезни и разнообразни съставки. Ето някои практични съвети за направата на домашен сладолед.

Съвети за домашен сладолед

Как се прави домашен сладолед?

Домашен сладолед може да си приготвите по стария изпитан метод с разбъркване на всички съставки на котлон, докато се получи хомогенна смес, а после изчаквате да стегнат. По-модерният начин е с машина за сладолед. Машината може да е с или без ледогенератор.

Вижте също: Сладоледена диета

Ако е без, тогава съставките са в купа, която предварително сте охладили. Ако пък има ледогенератор – тогава уредът допълнително ви улеснява, като единствено поставяте продуктите и оставяте машината да работи на съответната програма.

Основните продукти са направата на сладолед са мляко или сметана, захар, понякога яйца, допълнителни съставки като шоколад, ванилия, плодове, мед, ликьор. С всичко това може да приготвите вкусен домашен сладолед, сладоледени сандвичи, сладоледена торта или здравословният десерт– сорбе.

Добави описание

Съвети за вкусен домашен сладолед

  • По възможност използвайте повече сметана вместо прясно мляко, защото така сладоледът става по-кремообразен като текстура.
  • Хубаво е да замените захарта като съставка за сладоледа с друг подсладител като мед или сладко, защото захарта замръзва по-трудно.
  • Ако сте избрали рецепта за домашен сладолед с алкохол, винаги го слагайте, след като другите съставки са стегнали. Алкохолът забавя процеса на замръзване.
  • Слагайте всички съставки бавно и постепенно, защото иначе сладоледът става на бучки.
  • Добавките като шоколадови пръчици, шоколадов чипс, ванилия, ликьор, сироп, ядки се слагат след като сладоледът стегне достатъчно.
  • Ако машината ви за сладолед е без ледогенератор, тогава поставете купата в хладилника 24 часа по-рано, за да е достатъчно охладена, когато ви трябва.
  • Желателно е да не пълните купата, в която ще поставяте сладоледа, до горе с него, защото липсата на въздух и пространство, където да циркулира, забавя процеса на замръзване.
  • За да не стане сладоледът на кристали и ледени скрежини, задължително покрийте купата с прозрачно фолио, преди да поставите капака.

Вижте също: 
Рецепта за лимоново сорбе

Рецепта за сладолед с ягоди

19.06.2014/ Христина Спасова

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Съвети за домашен сладолед".