Панетоне – коледният козунак на италианците

5 коментара0/5

Доскоро този типично италиански тестен продукт беше символ на традиционната коледна трапеза на Ботуша.

Днес обаче сладкишът панетоне прави истинска "международна кариера", при това триумфална.

Желан е навсякъде по света - от Холивуд до снобски купони във всяка точка на земното кълбо. Съответно и самото панетоне се променя - многото стафиди и захаросани плодове, представляващи истинска калорична бомба, днес се предлагат в най-различен вид, включително в "авторски", така да се каже "бутикови" варианти...

От няколко години вече различни известни дизайнери създават проекти за панетоне и опаковките му. Като се почне от Джаспър Морисън, който всъщност! беше пионерът с проектираните от него "Панетоне Капелини", а "Капелини" е така да се каже, фирмата символ на обзавеждане "произведено в Милано". Та именно от нея тръгна идеята за "бутикови" варианти на традиционното италианско панетоне.

Италианското панетоне е послужило и на науката... В научните теории на Джей Джей Томпсън се твърди, че в атомния модел електроните са пръснати в положителната материя във вътрешността на една сфера подобно на стафидите в едно панетоне...

Италианският козунак вдъхнови архитекти за нетрадиционни урбанистични решения например архитект Енцо Мари създаде известното вече "циментово панетоне", с помощта на което се ограждат забранените за паркиране зони в града: "Общината искаше това да е нещо солидно - разказва архитектът - и затова го направих от цимент, но от друга страна пък искаше да може да се премества - така създадох циментени кръгове, заоблени, за да не се нараняват в тях разсеяните пешеходци."

При направено социологическо проучване в родината на панетонето показва, че 80% от жителите на Апенинския полуостров предпочитат именно коледния козунак пред другите видове коледни сладкиши. Нещо повече - харесва се повече дори от прословутата италианска паста, а това е, както отбелязват експертите, чудо не виждано.

От векове обаче си остава неразгадан произхода на самата дума “панетоне” именно с нея са свързани и легендите. Според едни думата е ломбардска и средновековна, а според други – ренесансова. Някой защитават тезата , че “панетоне” е произлязъл от дума означаващ “малък хляб”. Други твърдят, че означава “Хлябът на Тони”, точно като се разказва в легендите за раждането на вкусния сладкиш.

А най-разпространените легенди по този повод са две: според първата благородник и аристократ на име Антонио се влюбил в дъщерята на обикновен пекар. За да спечели сърцето й, се представил за хлебар, който иска да опече във фурната им омесения от него сладък хляб. И така влюбеният аристократ, вдъхновен от Амур. съблазнил любимата си с уникалния сладкиш, наричан оттогава "хляба на Тони". Романтична история, тъкмо като за италианци...

Другата легенда е по-прозаична: разказва за терзанията на готвачите в двора на миланския владетел Лодовико Моро. В кухнята работело и едно момче на име Тони, което миело чиниите. Когато за тържествено пиршество главният готвач се провалил с омесването на хляба, Тони спасил положението: замесил наново тестото, като прибавил три шепи стафиди -просто, но гениално решение. И дворът бил във възторг от новия хляб - "хляба на Тони".

С развитието на пазара през XVIII в. тръстиковата захар е заменена със захар от цвекло - много по-добра за производството на сладкиши. Професионалните сладкари са във вихъра си, панетонето - в пълен разцвет.

А ето какво се съдържа в 100 г от вкусния козунак: общо 334 калории. Сметката включва още 6,4 г протеини, 10,7 г липиди, 149 мг калций, 130 мг фосфор и още много вещества, които подреждат панетонето в колонката на пълноценните храни.

Масло, яйца и разбира се, съставката X - "маята майка", която придава специфичния аромат и кара сладкиша да "бухне" (понякога след втасването тестото увеличава обема си повече от 4 пъти).

Хубавото тесто след изпичането се познава по това, че е "на конци", твърдят майсторите.

"Между производителите на панетоне съществува негласен пакт на солидарност - ако случайно, не дай боже, някой има лошия късмет цикълът на втасване на маята да не се получи, конкурентите му дават от своята, за да не се прекъсне веригата" - разказва Орио Бандзати, директор на фирмата "Трите Марии". Между другото тази фирма е много стара, свързана е с благотворителната дейност на четири (макар че се нарича "Трите Марии") Марии - през XVIII в. те печели хляб за бедните, които го получавали срещу жетони. Затова тази фурна и до днес е свято място за миланците, затова и наследниците на фирмата са запазили всичко в автентичния му вид, единствената промяна е, че са превърнали пекарната в уютна сладкарница.

Иначе производството на панетоне сега е напълно механизирано, въпреки че се изпълнява все същата стара рецепта. Фантазията на сладкарите днес е прибавила към традиционния "хляб на Тони" още и захаросани плодове, цели бадеми и захарна или шоколадова глазура.

Има и различни по грамаж козунаци - от малка опаковка за една порция минипанетоне до гигантски размери - 10-килограмово панетоне.

Рецепта за Панетоне

 

 

 

Още за: панетоне

5 коментарaДобави коментар »

Sesil

От Sesil28.03.2010, 01:11 ч.

“Панетоне“ и най-вече показанато на снимката се консумира за Коледа. А за Беликден - “Коломба“(има форма на гълъб).

Виж всички коментари за "Панетоне – коледният козунак на италианците".