Когато приготвяме панировка...

0 коментара0/5

При кулинарната обработка панировка се запазват не само вкусът и ароматът на продуктите, но и съдържащите се в тях сокове. Това се дължи на коричката, която се образува по повърхността им.


Когато приготвяме панировка...

Има няколко начина за паниране в зависимост от вида на продуктите:


Обикновена панировка

Продуктите се поръсват със сол и черен пипер, овалват се в брашно или в галета, топят се в разбити яйце и се пържат. По този начин приготвени стават много вкусни не само различни видове меса (пилешко, телешко, свинско, риба), но също печени и обелени чушки (може и пълнени със сирене и яйца, т.нар. чушки бюрек), месни и вегетариански кюфтета, шницели (т.нар. виенски).

Двойна панировка

 Двойна панировка
Киевски котлет

Продуктите се потапят последователно в брашно, яйца, галета, отново в яйца и тогава се пържат. Така се приготвят прочутите киевски котлети, както и карфиол и гъши дроб.

Бяла панировка


Бяла панировка

Това е паниране в масло и хлебни трохи. Тя е много подходяща за печени на скара рибни филета. Те първо се подсушават, поръсват се със сол и ситно смлян черен пипер, потапят се в полуразтопено краве масло и се овалват в трохи от сух хляб. Преди печенето леко се притискат с длани.

Паниране на кашкавал

Паниране на кашкавал

Парчетата кашкавал трябва да се „опаковат" добре с брашно, за да не протекат при пърженето. Първо намокрете кашкавал във вода, оваляйте го в брашно, потопете го в разбити яйца, после - в галета, и накрая отново в яйца. Когато е добре намокрен, брашното ще полепне навсякъде по него и ще го обвие плътно. С длани потупайте оваляния в брашното кашкавал от всички страни, изтупайте излишното (брашното трябва да е на тънък пласт) и едва след това продължете да го топите в другите съставки на панировката. Пържете в силно сгорещена мазнина. Тя трябва да покрива порциите, за да бухне панировката. Готовите изваждайте върху кухненска хартия, за да се отцеди мазнината им, преди да ги сервирате.

Паниране на риба

Паниране на риба

Най-обикновената паста се приготвя, като се разбият 2 яйца с 2-3 с. л. вода и 3 пълни с. л. брашно, смесено с 1/4 ч. л. сода бикарбонат или бакпулвер. Добавя се малко сол и пастата е готова. Водата може да се замени с прясно мляко или със сметана - така сместа за паниране ще бъде много по-изискана. Ако пък използвате газирана вода, не трябва да добавяте набухвател.

27.10.2012/Розали

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Когато приготвяме панировка...".