Зимнина във фризера

0 коментара0/5

Много домакини смятат, че приготвянето на зимнина в буркани е уморително, трудоемко и старомодно. Но да имаш по ръка продукти за различни гозби си е удобство. Тук на помощ идва фризерът, който ще приюти вашата зимнина – бързо, лесно и полезно.

Зимнина във фризера
Зареждането на фризера със зимнина определено не изисква толкова усилия, колкото цялата процедура с бурканите. Удобството се крие в няколко фактора – пестите енергия, време и усилия, а резултатът е не по-малко добър в сравнение с консервирането на плодовете и зеленчуците. Освен това ползването на зимнина от фризера елиминира възможността от порязване на стъкло при отваряне или миене на буркан.

Бланширането

Преди да сложите продуктите във фризера задължително трябва да ги бланширате. Така няма опасност от активирането на вещества и ензими, които в по-късен етап могат да развалят приготвената от вас зимнина, като променят цвета, аромата и вкуса й. Бланшират се зеленчуците. След като измиете, почистите от загнили или наранени части, подсушите и ги нарежете, трябва да ги потопите за момент във вряща вода.
Зимнина във фризера
След като ги извадите, веднага се налага да ги охладите, за да прекратите процеса на термична обработка и за да запазите зеленчуците хрупкави. Има зеленчуци, които изискват повече време за бланширане в сравнение с други. Например на тиквичките и граха им е достатъчна една минута, докато на морковите, спанака и карфиола – около 2. Зеленият фасул, броколите и брюкселското зеле изискват 3мин., докато станат готови, а картофите – 4.

Плодовете не се нуждаят от бланширане. Първо ги измивате и почиствате, а после ги нареждате в тава/ поднос и ги пъхате във фризера. Когато вече са замръзнали, може да ги прехвърлите в найлонов плик.

Опаковането

Важно е в какво ще опаковате зимнината, защото от това частично зависи и нейната издръжливост във фризера. Кутиите и торбичките, които използвате, не трябва да пропускат въздух. Хубаво е да налепите и етикети върху отделните пакети, защото с времето хората забравят с какви провизии разполагат. Не пишете с маркери или флумастри, защото има шанс да се размажат. Най-добре е да използвате специални торбички за фризер – на повече от тях има и отделено място, където да ги надпишете.

Зимнина във фризераПолезни съвети

Плодове и зеленчуци, които не са толкова добре узрели, за по-подходящи за зимнина във фризера.

Веднъж размразени, не връщайте обратно във фризера пликовете с храна.

Има продукти, които не стават за съхранение във фризера. Такива са зеленчуците с високо съдържание на вода (като краставиците, марули, репички), тъй като след размразяване може да се превърнат в каша. Неподходящи са също доматите, защото променят вкуса си.

Освен обичайната зимнина, тук имате възможност да си приготвите и други полезни смеси. Например може да държите във фризера готово тесто за киш или пък микс от зелени подправки.

Използвайте замразените зеленчуци, докато приготвяте ястието, без да ги размразявате предварително.

Веднъж прибрана във фризера, вашата зимнина може да издържи между 8 и 12 месеца. А  хубавото е и че за това време тя е успяла да съхрани голяма част от хранителните си вещества.

11.10.2012/ Христина Спасова

Още за: зимнина

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Зимнина във фризера".