Най-често срещаните грешки, когато готвим паста

0 коментара0/5

Пастата е едно от ястията, което е популярно и обичано по целия свят, особено заради бързия и лесен начин на приготвяне. Както всеки продукт обаче и тя има своите специфики и това определя грешки, които всеки може да допусне. Вижте кои са най-често допусканите сред тях и как да ги избегнете за напред:

Най-често срещаните грешки, когато готвим паста
 © iStock

Не подбирате тенджера според вида на пастата

Винаги избирайте тенджерата спрямо вида на пастата. Така например, ако приготвяте спагети правилно е да изберете по-дълбок съд. Грешно е да чупите дългите видове паста наполовина.

Покривате тенджерата с капак

Покривайте с капак тенджерата само, докато водата заври. След като поставите пастата не връщайте капака, а я оставете да се вари без него.

Добави описание

Добавяте пастата във водата преди да е завряла

Важно е да изчакате водата да е напълно завряла. Ако поставите пастата преди това, рискувате тя да се залепи за дъното или в най-добрия случай да бъде преварена.

Не измервате количеството вода и сол, които ползвате при варене

Преценявайте количеството вода и сол спрямо пастата, която ще готвите. Класическата мярка е за 100 гр. паста – 7 гр. сол и 1 литър вода. Винаги варете пастата за времето, оказано на опаковката, никога повече.

 

Добави описание

ВИЖТЕ ОЩЕ:

   Как да си направим прясна паста у дома? >>>

 

 

Охлаждате пастата със студена вода

Никога не поставяйте пастата под течаща студена вода веднага след като сте я свалили от котлона. Така спирате готвенето и, а това е грешно. Ако приготвяте студено ястие, като салата, оставете пастата да се охлади сама в широк съд за около 5 минути като добавите няколко капки зехтин, за да предотвратите слепването.

Не изцеждате пастата правилно

Когато изцеждате пастата не премахвайте цялата вода. Тя е ценна съставка, която ще помогне на съставките от соса и пастата да се комбинират по-добре.

Добави описание

Не съобразявате вида паста със соса, които приготвяте

Един и същи вид паста не бива да се комбинира с всякакъв сос. В зависимост от продуктите се препоръчва и съответния тип паста. Ако сосът е по-гъст изберете паста на ивици, като пенне. Ако сосът е по-течен или кремообразен по-подходящи са дългите видове, като спагети, спагетони, талиалетели и т.н.

Използвате грешните прибори

Важно е да знаете, че различни видове паста изискват определен вид прибори. Тези с овална форма, като мидичките, се ядат с лъжица, защото така плънката, няма да изпадне от вътрешността им. Усуканите, като фусили, дългите, като спагети и кухите като пенне - се консумират винаги с вилица.

23.02.2017/Боряна Харлова