Ловна кухня

0 коментара0/5

Ловната кухня е кухня с традиции от прастари времена. В нея ще откриете богато разнообразие от месни ястия, ароматни сосове и апетитни гарнитури, които допълват водещия специалитет. Какво трябва да знаете, когато готвите дивечово месо?

Ловна кухня

Ролята на мариноването в ловната кухня

Задължително условие за дивечовото месо е то да бъде предварително мариновано, за да стане по-крехко и да не е толкова жилаво. Освен това марината има антисептично действие, с помощта на което правите месото годно за консумация. Обикновено задължителни съставки са лимонът, оцетът или виното. Имайте предвид, че каквото вино използвате за мариноване, такова трябва да поднесете и като питие към готовото ястие. Рецептите включват още подправки, по-рядко дребни зеленчуци или плодове, които после не се изхвърлят, а се използват като плънка.

Асортимент на ловната кухня

Асортиментът на ловната кухня е богат и разнообразен. Кулинарите могат да избират между различни по тип и вкус меса, някои от които вече могат да бъдат открити и по специализираните магазини. Ето го и менюто:

Глиган – може да използвате почти всички части от месото, но най-предпочитани са котлетите. По стари обичаи глиганското месо не бива да се мие, защото водата променя вкуса му, но днешните хигиенни норми изискват вземането на необходимите мерки, за да се изключат всякакви здравословни рискове. Как ще го приготвите, зависи от личните ви предпочитания – задушено, варено, печено на фурна или дори панирано.

Заек – разликата между дивия и домашния заек е предимно в цвета на месото. Това на дивия е по-червено, а на питомния – по-светло. Заешкото месо може да поднесете задушено, печено с подправки, като основа за месно руло или към зеленчукова яхния.

Елен – ловците казват, че месото от елен е сред най-вкусните деликатеси, затова са му определили специално място в ловната кухня. Използваеми са всички части, но с приоритет са областта около гръбнака, плешката и бута. Може да го поднесете задушено с гарнитура от пюре и под формата на пържоли, обилно поляти със сос. Сред най-големите фенове на еленското месо са  англичаните.

Гъска – характерно за гъшето месо е, че е бедно на мазнини. За да не стане прекалено сухо, трябва да сложите допълнително в ястието, преди да преминете към термичната обработка. Хубавото е, че този тип месо може да се приготвя по най-различен начин в зависимост от повода и вкусовете. Често гъската се поднася с плънка от зеленчуци като арпаджик, брюкселско зеле, гъби.

Друг пернат дивеч – месото на пернатия дивеч (от типа на пъдпъдък, фазан, яребица) е крехко и със специфичен аромат. Подобно на гъшето месо, това също е постно. Задължително трябва да го измиете, преди да започнете работа с него. Кулинарите смятат, че пернатият дивеч е най-вкусен, когато е задушен или печен. Често се поднася със сос от горски плодове.

Подходящи гарнитури за дивечово месо

Интересен факт е, че предпочитаните гарнитури към месата от ловната кухня са предимно от плодове. Дюли, круши, смокини, ябълки са сред най-използваните за целта. С особена почит се ползват кестените, гъбите, морковите и лука. За месото от глиган, заек и елен подходяща е и картофената гарнитура. Кулинарите, любители на ловната кухня, съветват да поднесете специалитета в компанията на ароматен селски хляб и хубаво вино.

Подправките в кухнята на ловеца

В кухнята на ловеца, редом до ловните трофеи, стои и целият арсенал от подправки, без които гозбите нямаше да са това, което са. Кулинарите ги използват главно за маринати и сосове. Подходящи са дафиновият лист, магданозът, мащерката, розмаринът, хвойната, целината, черният пипер. Босилек, риган и други ароматни треви допълват списъка.

Ловците казват, че дивечовото месо трябва да се консумира в компанията на близки хора. Затова често празниците са повод за приготвянето на специалитети от ловната кухня.
 

15.01.2015/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Ловна кухня".