Кулинарни хитрини за справяне с несгодите в кухнята

0 коментара0/5

В забързаното ни ежедневие, когато приготвянето на вечерята се случва между грижите за децата и пускането на пералнята, грешките са неизбежни. Пресолено или изгорено ястие може да развали настороението на всеки. Има обаче хитринки, които дори специалистите използват и които ще ви помогнат да поправите грешката и тя да остане ваша тайна. Ето и кои са те:

Кулинарни хитрини за справяне с несгодите в кухнята
Кулинарни хитрини за справяне с несгодите в кухнята © iStock

Жилаво месо

Понякога месото, което купуваме е много жилаво и след топлинна обработка то е трудно за дъвчене. За да направите месото крехко:

  • Използвайте плодове. Нарежете на филийки сочни плодове: ябълки, ананас, манго или круша. При готвене поставете месото върху канапе от парчетата плодове. Те ще отделят сок, вследствие на което месото ще стане много по-крехко. На основата на този ефект се появяват  ястия като свинско с ананас, например.
  • Използвайте кола. Ако ще печете месото във фурна или на скара, потопете подготвеното за готвене месо, в съд пълен с кола за 10 минути. След това го подсушете леко и добавете черен пипер преди да го изпечете. Този подход е подходящ и за по-дебели парчета месо.
  • Използвайте лимон. Достатъчно е да накиснете за половин час месото в лимонов сок преди готвене. Същият ефект ще постигнете, ако използвате оцет, но ще ви е нужно да оставите месото да престои в течността една нощ.

Добави описание

Пресоляване

Пресоляването на ястие е много досаден проблем. Ето как да го решите според вида храна, който приготвяте.

  1. Супа

Справянето с проблем като пресоляването на супа може да ви се струва лесно, но всъщност е доста подвеждащ. Не ви препоръчваме да добавяте вода към пресолена супа, тъй като рискувате да отмиете вкуса на всички продукти и подправки и тя да стане блудкава. За целта ще ви помогне безсолен бульон, който ще отнеме от соления вкус и същевременно няма да навреди. Ако не разполагате с такъв бульон може да поставите в ориз, картоф или макарони. Ако в рецептата няма катофи, може да поставите 2 обелени картофа, които да отстраните след 10-15 минути. Те са добри абсорбатори на излишната сол и ще уравновесят вкуса на ястието.

Вижте още:

10 грешки, които допускаме в кухнята >>>

  1. Месо

Пресоленият гулаш или печено може да коригирате с помощта на сметана. Поставете месото в съд с една чаша сметана и оставе да изстине. Ситуацията може да се спаси и със свежа гарнитура.

  1. Зеленчуци

Може да омекотите вкуса на солените задушени зеленчуци като добавите нарязани на парчета домати в ястието, което е все още на котлона. Зеленчуците, които готвите цели ще отдадат от солта, ако добавите чиста вряща вода и готвите още няколко минути. Към гъбите и гъбените сосове може да добавите сметана, допълнително гъби или друга гарнитура като варен ориз или картофено пюре.

Добави описание

Допълнителни съвети:

  • За премахване на вкуса и мириса на изгоряло добавете към ястието горещо мляко;
  • Ако бульонът е прекалено мазен, оставате го да се охлади и премахнете коричката от мазнина, която е образува на повърхността;
  • Ако десертният крем е много течен, може да го сгъстите като добавите брашно през сито, за да не се получават бучки;
  • За да предотвратите ястието ви да изстине или пък да се стопли преди да бъде поднесено на масата, обработете топлинно чиниите, в които ще сервирате. Ако искате ястието ви да остане топло нагрейте чинията в микровълновата, ако пък искате да остане студено сложете за няколко минути съда в хладилника.

21.07.2016/ Боряна Харлова