Когато замесваме тесто...

От 5 коментара0/5

Най-общо има два вида тесто - със и без мая. Но особеностите на приготвянето им ги разделят на още много...

Когато замесваме тесто...

Тесто с мая

маяНикой набухвател не може да накара тестото да увеличи обема си толкова, колкото маята. В магазините се предлагат два вида мая - прясна и суха. Когато купувате от първата, трябва да знаете, че тя трябва да има приятен свеж аромат, жълтеникав оттенък, да не лепне, да е плътна и да се троши лесно.

Преди замесването маята се разтваря в малко топла (но не гореща) вода или прясно мляко. Ако се прибави и сол, бухването ще се ускори.
Сухата мая може да не се разтваря преди замесването, а направо да се сипе в брашното. Но за всеки случай винаги изпълнявайте указанията за начина на приготвяне, дадени на опаковката. Според другите използвани продукти в замесването тестата с мая се делят на три подвида:

  • леко - в което не се слагат много продукти;
  • гъсто (козуначено), което е обогатено с яйца, захар и масло;
  • средно гъсто (бриош), в което може да има най-различни съставки.

От лекото тесто се приготвят хляб, питки, милинки, соленки, тутманици, бухти, мекици и др.

Добави описание

От гъстото тесто стават козунаци и кифлички.

Бриош тестото е за направата на саварини, рула и други сладкиши.

Тесто със сода

Тесто със сода

Тесто със сода като правило не се нуждае от втасване преди печенето. Когато в тестото за кекс се слага вместо сода бакпулвер (смес на сода и лимонтозу в съотношение 3:1), не са ви необходими нито кисело мляко, нито оцет.

Хляб със содаБакпулверът се сипва в неголямо количество от брашното - иначе рискуваме да не се разбърка добре в тестото и то да киселее на места. В тестата със сода, които се бъркат (на ръка или с миксер), тя се прибавя почти накрая, за да започне набухвателят да действа едновременно с печенето.

Питка със сода от Ирландия >>>

 

Със содата не бива да се прекалява, иначе печивата имат неприятен вкус и червеникав оттенък. На килограм брашно се слагат около 1 и 1/2 до 2 чаени лъжички сода бикарбонат.

Амонячната сода има специфична остра миризма и при печенето от нея се отделят амоняк и въглероден двуокис, които набухват тестото. При изстиване на печивото обаче неприятната миризма изчезва напълно. Ако амонячната  сода е на кристали, непременно я стрийте и я пресейте през ситна цедка. Можете да я разтворите и в малко вода - 3 с. л. вода за 1 ч. л. сода.

Соден хляб с типово брашно >>>


 

5 коментарaДобави коментар »

Nana_P

От Nana_P30.05.2013, 01:28 ч.

Не е ли логично, на който не му е приоритет тестото, да остави тези на които им е интересно, да го обсъждат? Аз не виждам нищо лошо в това човек да има интерес и кулинарни умения - това не изключва да е образован. Относно...

Виж всички коментари за "Когато замесваме тесто...".